Sihat

Bukan Sekadar Penambah Rasa & Aroma, Ini 4 Manfaat Bawang Putih Untuk Kesihatan Anak

7
SHARES
petua anak demam

Sudah pasti ramai yang menggunakan bawang putih dalam masakan seharian. Bukan sekadar penambah rasa dan aroma, penggunaan bawang putih dalam masakan juga sebenarnya memberi manfaat kesihatan buat badan kita.

Tambah pula sekarang merupakan musim wabak jangkitan yang seringkali memberi tempias kepada anak-anak, inilah masanya untuk anda manfaatkan penggunaan bawang putih sebagai penambah rawatan ubat doktor.

Baca juga: “Anak Menjerit, Mengadu Sakit Telinga..”- Ini Tanda Jangkitan Telinga, Bahaya Kalau Dibiarkan!

MANFAAT BAWANG PUTIH UNTUK ANAK, KENA STANDBY DEKAT RUMAH

Bawang putih kena ada kat rumah selalu tau. Bahan makanan wajib untuk kita kalau ada anak kecil. Terlalu banyak sangat khasiat bawang putih kan. Kita kena ajar anak suka makan bawang putih ok.

Bawang putih bagus sangat untuk sistem imun anak. Allicin dalam bawang putih, bersifat antiradang, penting untuk anak-anak.

1. Batuk selsema

– Wajib letak banyak dalam sup anak kalau diorang tak sihat. Buat minyak bawang putih kalau anak serasi, dapat kurangkan batuk selsema. Bakar bawang putih, tumbuk sikit, campur dengan minyak.

2. Masalah penghadaman

– Anak cirit birit salah makan jangkitan kuman, cari bawang putih jugak. Buat singgang ikan, bawang putih lebihkan sikit. Antibakteria jugak tau bawang putih ni.

3. Anak asthma

– Bawang putih setiap hari kena masuk dalam masakan anak tau.

4. Sakit telinga

– Boleh sapu minyak bawang putih di bahagian luar telinga, untuk kurangkan rasa sakit. Power kan bawang putih. Kena ada kat rumah selalu ya. Standby untuk anak-anak.

*Beli bawang putih banyak-banyak dan simpan di rumah ya!

Sumber: Mazliana Mazlan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×