Hospital

Pengalaman Bersalin di KPJ Perdana Kota Bharu Specialist Hospital, Kelantan

2.5K
reads

Jenis Hospital: Swasta

Alamat:

Lot PT 37 & 600, Seksyen 14, Jalan Bayam, 15200 Kota Bharu, Kelantan

Nombor telefon: 609 745 8000

Laman web: http://www.perdana.kpjhealth.com.my

Email: perdana@perdana.kpjhealth.com.my

Lokasi :

pengalaman bersalin di kpj perdana kota bharu

Tentang KPJ Perdana

 


pengalaman-bersalin-di-kpj-perdana-logo

Hospital Pakar Perdana (PdSH) merupakan hospital yang ke-11 di bawah KPJ Healthcare Berhad, penyedia penjagaan kesihatan yang terbesar di Malaysia. Ia mempunyai kapasiti maksimum 126katil. Terletak di tengah-tengah Kota Bharu Bandar Raya Islam dengan tujuan untuk membawa lebih dekat penjagaan kesihatan yang berkualiti dan boleh diakses kepada pesakit. Selain pesakit luar dan pesakit dalam penjagaan, penjagaan yang pelbagai disiplin yang disediakan oleh PERDANA termasuk pelbagai kemudahan sokongan up-to-date.[/infobox]

1. Kos / Harga Bilik

 

Suites VIP: RM450.00
Eksekutif Suite: RM275.00
Bilik Deluxe: RM210.00
Bilik Standard Single: RM150.00
2 Katil: RM105.00
3Katil: RM95.00
4Katil: RM75.00
Nursery: RM40.00

2. Harga / Kos Bersalin

  • Bersalin normal:RM4000-RM5000
  • Bersalin pembedahan : RM9000-RM10000

 

3. Pakej Bersalin

Tiada pakej.

 

4.Bilangan Katil

126

 

5. Servis, Kemudahan dan Fasiliti

Terdapat 4 suite bersalin, 3 Single, 1 Deluxe dan ruang menunggu. Suite-suite yang semuanya dilengkapi dengan pemantauan dan bantuan pernafasan peralatan yang terkini termasuk dinding entonox dengan pilihan untuk bius epidural, kemudahan bayi dengan penjagaan nurseri menyeluruh.
Kemudahan ini disokong oleh pasukan sokongan yang berdedikasi dan khusus pasukan perubatan dan kejururawatan terlatih dalam prosedur obstetrik dan perbidanan. Apabila diminta, pasukan jururawat yang berdedikasi akan disediakan untuk menyediakan lawatan ke rumah untuk ibu selepas bersalin dan bayi melalui kami direka khas perkhidmatan selepas jualan.

6. Pengalaman Bersalin Di KPJ Perdana Kota Bharu, Kelantan

Setakat 2016, sudah terdapat beberapa hospital bersalin swasta yang terdapat di Kelantan.

Selain KPJ Perdana, ada Pusat Perubatan An-Nisa, Kota Bharu Medical Centre, dan HUSM Private Wing.

Komentar daripada para ibu rata-rata berpuas hati dengan kebanyakan hospital ini. KPJ pula dianggap salah satu hospital yang berpengalaman walaupun servisnya dianggap sedikit mahal berbanding yang lain.

Berikut antara perbincangan online yang boleh kami perolehi tentang ulasan hospital tersebut:

Forum: http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=7504.0

Blogger: http://shejustshe.blogspot.my/2013/06/pencarian-hospital-untuk-bersalin.html

Facebook: https://www.facebook.com/hospitalbersalin/posts/10152441977572786

 pengalaman bersalin di kpj perdana kota bharu

 

Pengalaman Bersalin Di KPJ Perdana Kota Bharu, Kelantan, 2011

“buat masa sekarang ni cikgu plan nak balik bersalin kat hospital perdana,kota bharu….memula tu ingat nak deliver kat hospital kerajaan jek…tapi en asben kata company dia cover utk bersalin kat private hospital…so bila lagi nak guna peluang keemasan ni kan….kekadang tu terasa jugak kerugian nak bersalin kat private hosp ni memandangkan doktor2 pakar sakit puan kat HPRZII ni dengar2 nya terdiri daripada doktor2 yang tip top..”

“masa nak bersalin tu..cikgu ditemani umi n en suami kat labour room…ayah plak nak tunggu kat luar je…dalam duk berperang dengan sakit tu…tiba2 cikgu rasa cam dah nak meneran…kalau tak teran…rasa sakitnya bertambah2…time tu ler rasa nak genggam tangan sape2 kuat2…memula nurse kata kalau jalan lum terbuka sepenuhnya jangan teran..nanti luka teruk dan tak pasal2 kena masuk bilik bedah plak…maka tahanla cikgu..time tu cikgu diminta mengiring..kata nurse kalau mengiring contraction lebih cepat…”

Ini adalah antara coretan daripada Cikgu Anis, seorang blogger yang selamat bersalin di KPJ Perdana Kota Bharu melahirkan putera pertamanya.

Baca lebih lanjut lagi pengalamannya di sini: http://arenis.blogspot.my/2011/04/episod-1-pengalaman-bersalin-putera.html

Pengalaman Bersalin Di KPJ Perdana Kota Bharu, Kelantan, 2014

Di sini pula perkongsian seorang ibu yang telah menunggu kelahiran anak selama 5 tahun. Akhirnya selamat bersalin di KPJ Perdana Kota Bharu.

Berikut antara kisahnya menjelang tempoh bersalin.

7.30 am: Ke Hospital Pakar Perdana Kota Bharu, perut ada memulas sket2 kadang2..kontraksi tak tetap.. Di bawa ke labour room dan cek CTG. Dup dap dup dap…dalam hati..eh, dah nak bersalin ke aku ni.. Neves..

1.30pm: Nurse cek bukaan jalan dah 4 cm. Terus dibawa ke labour room.. Hubby pulak pegi semayang jumaat.. dalam hati sempat ke tidak ni sbb perut makin sakit.
Masa tu jugak la rasa nak terkencing, tp tahan dulu sbb kononnya nak suruh suami yg pimpin ke toilet.. Tetiba hamik ko..terkencing atas katil..haha..sbb rasa tak tahan cam nak kuar skali ngan baby.. Nurse ckp jgn teran sbb nanti miss V akan membengkak lg susah nak bersalin..
Tapi walaupun tak teran automatically kita akan rasa cam nak teran jugak..tp tahan je lah..huhu.. Nasib baik la nurse ok je aku kencing atas katil..dia siap ckp kalau nak buang air besar skali pun takpe..Hehe..mentang2 la private hosp.. klau gov dah lama kena sound agaknye..
3.15 pm: Doc dah sampai.. Ape lg diorang terus suruh saya push dan rasanya 2 kali push baby umar dah selamat dilahirkan.. Memula dgr doc ckp push lg dah nampak dahi baby then saya boleh pulak stop sbb takut nak ambik nafas, alasannya takut baby masuk balik..Semua orang tgk saya time tu..haha..Kelakar lak klau ingat. 

Ikuti pengalaman Mrs Sweet selanjutnya di sini: http://myprettylifejournal.blogspot.my/2014/04/pengalaman-bersalin.html

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di KPJ Perdana Kota Bharu? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin anda di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

Yang Popular

To Top