Hospital

Pengalaman Bersalin Di KJMC, Kelana Jaya Medical Centre, Selangor

1.1K
reads
Pengalaman Bersalin di KJMC

Jenis Hospital: Swasta

Alamat: 
Kelana Jaya Medical Centre
No. 1, Fas Business Avenue, Jalan Perbandaran SS 7, Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya, Selangor

Nombor telefon: 603-7805 2111

Laman web: www.kjmc.com.my

Email: kjmcinfo@tdmberhad.com.my

Lokasi:

[flexiblemap address=”Kelana Jaya Medical Centre” title=”Kelana Jaya Medical Centre”]

[infobox title=’Tentang KJMC’]

Pengalaman Bersalin di KJMC

Pusat Perubatan Kelana Jaya (KJMC) adalah sebuah hospital pakar swasta yang telah memberi khidmat kepada masyarakat sejak tahun 1999. Terletak di tengah-tengah Kelana Jaya bersebelahan Lebuhraya Damansara-Puchong , KJMC menawarkan pelbagai perkhidmatan penjagaan kesihatan dari pemeriksaan perubatan asas untuk semua jenis pembedahan samada pesakit luar dan rawatan pesakit dalam, penjagaan khusus, pemeriksaan kesihatan dan perkhidmatan 24 jam.

Sejak hospital yang ditubuhkan, lebih 90,000 pesakit telah mendapatkan rawatan di klinik-klinik pakar, diterima sebagai pesakit bagi rawatan perubatan dan pembedahan atau mendapatkan rawatan di Jabatan Kemalangan dan Kecemasan. Hari ini, KJMC dikendalikan oleh pasukan yang berpengalaman dan komited daripada pakar-pakar perubatan, pakar bedah, anestesiologi, paramedik dan kakitangan sokongan klinikal dan dilengkapi dengan teknologi moden untuk memastikan bahawa setiap pesakit menerima rawatan yang berkualiti tinggi dan selamat.

KJMC dimiliki dan diuruskan oleh TDM Berhad, sebuah syarikat tersenarai awam. Hospital-hospital pakar swasta lain di bawah kumpulan ini adalah Pusat Perubatan Kuantan (KMC), Terengganu Specialist Hospital Kuala (KTS) dan Taman Desa Hospital Pusat Perubatan (TDMC).[/infobox]

1. Kos / Harga Bilik

VVIP: RM350.00

VIP: RM290.00

Executive: RM215.00

Single: RM165.00

Double: RM115.00

 

2. Harga / Kos Bersalin

Bersalin normal : RM1,990 (Anggaran)

Bersalin pembedahan : RM5,990 (Anggaran)

 *Kos bersalin secara normal atau pembedahan (caesar, czer) cuma anggaran sahaja. Mungkin ada caj-caj tambahan yang lain

 

3. Pakej Bersalin

Setakat maklumat yang kami ada, KJMC tidak menawarkan pakej bersalin. Sila rujuk kos bersalin seperti yang disenaraikan di atas. Untuk pengetahuan, kos mungkin akan berubah, samada menjadi lebih tinggi atau lebih rendah. Ia bergantung kepada situasi sewaktu bersalin, kos rawatan, pilihan bilik, komplikasi semasa bersalin dan lain-lain.

4. Bilangan Katil

23 katil

 

5. Kemudahan, Servis dan Fasiliti

Hospital ini terletak di kawasan kejiranan. Kalau lalu LDP, memang boleh nampak dari tepi jalan. Sesuai bagi sesiapa yang tinggal di kawasan berdekatan Damansara, Petaling Jaya, Subang Jaya dan Puchong.

Harga bilik dikenakan mengikut bilangan hari (makanan adalah percuma)

 

6. Senarai Doktor Pakar

Obstetrics & Gynecology

  • Dr Fatima Najla KM Muhd Jaafar
  • Dr Dharmini Veerakumaran
  • Dr Asari Abdul Rahman
  • Dr S. Silvam
  • Dr Loh Khee Fei

 

7. Pengalaman bersalin di KJMC

Berikut adalah beberapa pengalaman dari blogger dan orang awam yang pernah bersalin di KJMC

Pengalaman Bersalin di KJMC, Tahun 2014 (Temubual Eksklusif)

Berikut adalah beberapa pengalaman dari blogger dan orang awam yang pernah bersalin di KJMC

Ikuti temubual eksklusif bersama salah seorang pesakit di KJMC, Puan Shayu Zariany bt Zakaria

Saya baru sahaja melahirkan anak yang kedua pada Ogos 2014 secara pembedahan. Gynae saya ketika itu adalah Dr Fatima Najla. Di KJMC ada 2 orang gynae perempuan tetapi Dr Fatima Najla adalah doktor yang popular selalu menjadi pilihan ibu mengandung. Dr Fatima pada pendapat saya seorang yang lembut dan sangat tinggi pengetahuannya dalam bidang sakit puan.

Dari segi layanan jururawat pula, semuanya sangat ‘friendly’. Dari front desk sehingga jururawat yang handle 1 to 1 patient memang sangat baik. Manakala dari segi persediaan makanan pula saya boleh berikan 3 bintang dari 5 bintang. Tidak terlalu teruk tetapi hanya memuaskan sahaja. Komen saya tentang bilik pula, pada pandangan bilik di KJMC seperti sudah lama tetapi kebersihan masih tetap dijaga. Kos yang harus saya bayar adalah sebanyak RM 5,990 (pembedahan). Manakala kos untuk bersalin normal lebih kurang RM 1,990 (anggaran). Saya berharap perkongsian saya ini dapat sedikit sebanyak membantu ibu dan bakal ibu di luar sana.

Pengalaman Bersalin di KJMC, Tahun 2014

Pengalaman dari Wondersomemummy yang melahirkan anak pada tahun 2012

Saya mendapatkan rawatan susulan dari Kelana Jaya Medical Center (KJMC) iaitu dari OG Dr Fatima Najla. Doktor mengesahkan kandungan saya tidak membesar. Maksudnya  kandungan yang sepatutnya berusia 13 minggu masih berusia 9 minggu. Simptom-simptom yang ada pada orang yang hamil tidak ada pada saya contohnya seperti muntah-muntah/mabuk, pening, dan sebagainya. Cek punya cek denyutan jantung janin tiada dan akhirnya saya mengalami keguguran. Begitu juga untuk kali yang kedua, keadaan yang sama juga berlaku kepada saya. Apa kan daya, kami berdua redha. Rezeki Allah swt yang tentukan. Kami menjalani kehidupan seperti biasa.. Baca lagi kisah beliau di link ini.

 

Pengalaman Bersalin di KJMC, Tahun 2014

Ini pula pengalaman dari 17chipmunks yang membuat pemeriksaan di KJMC

After the unsatisfactorily visit to the gynae at PJ Women Specialist & Family Clinic, SS2, PJ during my last visit, I searched for another gynae within PJ area. I found out that the gynae, Dr Fatima Najla at Kelana Jaya Medical Centre is highly recommended from some blogs. So, I decided to try her out. So far, I paid her two visits. And, she turned out to be fine for me. Her explanations are clear and good. My first consultation was RM60 while the second consultation was RM50. The machine used is quite new. I hope her professional service will last and I would stay with her long.

In addition to that, the nurses in Kelana Jaya Medical Centre, especially the Indian nurse for Dr Fatima’s clinic are extremely friendly. They truly provide a good service. During my second visit, which was a rather long wait, some kids were playing around. Dr Fatima’s clinic’s nurse patiently said it was alright and even gave them toys/tools and sweets. Even when there are patients from the next clinics, the nurse is so gentle and serviced with a smile. It was so comfortable being around nurses who have such good service attitude.

Overall, two visits were pleasant visits. Looking forward to my third visit there sometime next month.

Anyway, for both visits, there is a RM2 registration fee, which I am not sure why they are imposing even on returning patients.

Pengalaman Bersalin di KJMC, Tahun 2019

Ini pula sedutan pengalaman dari Mama Qari semasa melahirkan anak pertama beliau.

First time bersalin mestila perasaan tu sgt teruja. xde pengalaman dan x pikir sgt pn…Rasa nk cepat jer bersalin.Almaklumlah x sabar nk bergelar ibu…Mama just nk kongsi pengalamam melahirkan anak pertama…Seminggu sblm due date Dr. dh bg MC…so mama mmg habiskan masa jalan sana sini sebab mmg x rasa sakit nk bersalin lg dan Dr. pn nasihatkan suh banyakkan berjalan….

3 hari b4 due date (21/04/2009) mama perasaan mcm ada darah + lendir tp skit jer dan kuar sekali jer ..Pergi jmpa gynea dan dier check pki CTG tu. Contraction x bp kuat, heart bit baby ok dan air ketuban pn bnyk lg. pastu cek bukaan…langsung x bukak lg dan baby pn masih x engaged lg..So Dr. suh blk dan bnykkan lg berjalan….

Akhirnya smpi la time due date (24/04/2009)…xde rasa lg cam nk bersalin. masa tu pn x sure macamana rasa bila nk bersalin….Contraction skit2 tu dh ada tp x sakit sgt dan bule tahan lg. Dr. suh dtg check CTG 2 hari sekali selagi x bersalin. Maklumlah time tu dh overdue dan Dr. bagi 7 hari lg masa utk bersalin..Klu x rasa nk bersalin gak then dia candangkan utk induce….

26/4/2009…mlm tu cam xle nk tido. Dh rasa mcm senggugut pn ada..Semua mcm x kena..Nk kejut abah takut mcm sakit biasa jer…then try tido blk….Kul 2-3 pg sakit mcm dh x bule tahan…Tp sela sakit agak lama dlm 15-20 minit sekali. Bila time sakit tu rasa cam sakit giler smpi dh xle tahan..tp bila dh x sakit tu ok plk…siap leh berjalan cam biasa lg…Kejut gak abah, manala tau kot mmg masa tu dh rasa nk bersalin..Time tu abah dh risau, ajak mama pegi umah my parent sb dier pn mcm x tau nk kena buat pe..tp masa tu awal pg sgt then abah suh tunggu smpi subuh sb takut my parents terkejut plak klu kitorg berdua pg2 buta dh tercegat kt pintu pagar…Baca lebih lanjut di link ini.

 

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di KJMC? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin di KJMC di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

[rwp-review id=”0″]

[rwp-table id=”0″]

[rwp-table id=”1″]

Yang Popular

To Top