Didik

‘Be A Man’- Ibubapa Perlu Ubah Tanggapan Anak Lelaki Mesti Sentiasa ‘Macho’

313
reads

Bila mempunyai anak lelaki, selalunya kita akan mendidik mereka supaya menjadi seorang yang tegas, kuat dan mempunyai daya kepimpinan yang tinggi. Agak jarang untuk kita melihat anak lelaki melakukan perkara atau melibatkan diri dalam hal-hal anak perempuan kerana selalu dianggap lemah. Tetapi, anda perlu tahu bahawa anak lelaki juga menangis. Dengar macam pelik kan? Itulah hakikatnya yang sering anak lelaki sembunyikan.

“Boys sepatutnya ‘tough'”
“Boys mana boleh merengek. Lembik”.
“Tak ‘macho’ lah kalau boys tak patah tangan kaki”. “Paling-paling pun luka”.
“Biasalah boys kena buli. Barulah anak jantan”.
“Boys don’t cry”.

BE A MAN.

www.facebook.com/MyParentConnect

www.facebook.com/MyParentConnect

Kita sering berkata “Boys will be boys”, “Boys memang macam tu”. Itu adalah sebuah penerimaan tentang ‘boys’ dalam masyarakat. Berpandukan kata-kata ini, anak lelaki dari usia kecil lagi akan membina konsep diri (self concept), nilai dan persepsi tentang bagaimana seharusnya mereka berkelakuan dan bagaimana seharusnya mereka respon kepada situasi yang menekan. Mereka terpaksa jadi ‘tough’, ‘be like a man’ sehingga terpaksa mengorbankan sisi sensitif dalam diri mereka.

Mereka dipaksa menyembunyikan emosi negatif kerana tidak mahu dikatakan lembik sedangkan sisi lembut dan sensitif inilah yang sangat diperlukan dalam membina perhubungan yang sihat apabila berkahwin dan berkeluarga kelak.

homeword.com

homeword.com

Sisi sensitif inilah yang menjadi benteng dari menjadi pelaku keganasan rumahtangga dan apa saja bentuk kezaliman fizikal, mental, emosi dan seksual dalam keluarga dan masyarakat. Akibat dari penindasan sisi sensitif inilah boys malu untuk mendapatkan bantuan apabila emosi mereka terganggu, baik daripada ibu, ayah, guru, kaunselor, kawan, atau sesiapa saja yang rapat dengan mereka kerana bukankah mereka tidak patut rasa sedih? Bukankah mereka tidak ‘macho’ apabila beremosi?

PERASAAN SEDIH DIPENDAM

http://www.huffingtonpost.co.uk/

http://www.huffingtonpost.co.uk/

Kita selalunya lebih terbuka untuk berbicara tentang isu perasaan dengan anak perempuan. Kita tidak bercakap tentang perasaan dengan anak lelaki. Menangis adalah urusan orang perempuan, kata kita. Orang perempuan suka beremosi, kata kita. Anak lelaki lantas menyembunyikan perasaan mereka kerana adalah menjadi satu kesalahan apabila anak lelaki menunjukkan emosi dan berbicara tentang perasaan mereka. Mereka tidak meluahkan kesedihan, kekecewaan dan kemarahan mereka dan membiarkan ia terus membarah dalam jiwa. Lama-kelamaan mereka menjadi tertekan kerana tidak tertanggung perasaan itu. Dalam keadaan tertekan itu akan ada yang mencuba penyelesaian pintas mengambil nyawa sendiri. Ada juga yang menjadi pembuli kerana mereka perlu buktikan kepada orang lain yang mereka ‘tough’ dan ‘be a man’ untuk menutup kesedihan mereka.

www.youtube.com

www.youtube.com

Anak-anak tidak dilahirkan dengan skil untuk mengurus emosi. Mereka perlu diajar cara untuk mengendalikan emosi mereka. Emosi mereka perlu diakui. Mereka harus faham apa yang mereka rasa. Emosi yang tidak dilayan hanya akan meletup suatu masa nanti. Dan apabila ia meletup, mereka tidak bersedia untuk menghadapinya kerana mereka tidak pernah diajar cara untuk mengendalikannya.

Menurut Dr. Christia Brown, seorang pakar dalam bidang Developmental Psychology dari University of Kentucky, sebelum usia baligh, kanak-kanak lelaki lebih terdedah kepada depresi berbanding kanak-kanak perempuan. Kita selalu menekan dan menidakkan perasaan mereka.

http://www.wrightslaw.com/

http://www.wrightslaw.com/

‘Boys don’t cry’ adalah berlawanan dengan perkembangan semulajadi emosi manusia.

“Dan bahawa sesungguhnya, Dia lah yang menyebabkan (seseorang itu bergembira) tertawa, dan menyebabkan (seseorang itu berdukacita) menangis.” (Surah An Najm : 43)

Artikel ini adalah hasil penulisan dari Puan Noor Afidah Bakar, Certified Positive Educator( Parent Parctice UK)

Sumber Facebook : Parent Connect

Yang Popular

To Top