Famili

‘Laju Betul Tulis Jawapan!’- Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Kongsi Tips Ajar Anak Jadi Genius Matematik

6
SHARES

Bagi yang mengikuti perkembangan angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar tentu tak asing lagi dengan keletah si kembar Adam & Noah yang selalu dikongsikan oleh beliau. Sudah memasuki usia 5 tahun, pasangan kembar ini sering mendapat perhatian warganet dan media apabila mereka dikategorikan sebagai ‘genius’ dalam usia yang muda. Mana tidaknya, baru usia 5 tahun dah pandai buat soalan Matematik dengan laju!

Baca juga: 15 Cara Mudah Untuk Mak Ayah Didik Anak Inspirasi Dari Datuk Dr. Sheikh Muszaphar

Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Kongsi Tips Ajar Anak Jadi Genius Matematik

Menurut Dr Sheikh Muszaphar, selain beliau meletakkan matlamat untuk setiap anak-anaknya dapat khatam al-Quran pada usia 6 tahun, seperti mana yang telah berjaya dilakukan oleh anak sulung beliau Tasha dan anak kedua beliau, Bella. Beliau juga mementingkan dari aspek pembelejaran akademik seperti bahasa dan matematik diterapkan sejak usia semuda yang mungkin.

‘MAK AYAH KENA GENIUS DULU BARU ANAK JADI GENIUS KE?’

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang bertanyakan beberapa tips yang diamalkan oleh Dr. Sheikh Muszaphar. Antara persoalan yang diutarakan adalah, adakah anak yang genius mesti ‘datang’ dari mak ayah yang juga merupakan seorang yang genius? Ramai nak tahu!

Menurut beliau, apa yang penting adalah untuk mak ayah mulakan sistem pendidikan di rumah secara khas sejak dari usia yang muda. Lagi awal permulaan pendidikan sebegini, lagi cepat untuk otak anak-anak tangkap segala ilmu yang dicurahkan.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×