Didik

15 Cara Mudah Untuk Mak Ayah Didik Anak Inspirasi Dari Datuk Dr. Sheikh Muszaphar

0
reads

Selain dari menjadi angkasawan pertama negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar juga dikenali ramai sebagai seorang ayah yang sangat kreatif dalam hal pembelajaran anak-anaknya sejak dari kecil lagi. Bukan itu sahaja, segala teknik yang dikongsikan mendapat perhatian ramai kerana berjaya mendidik anak-anak menggunakan kaedah yang tidak membosankan. Banyak tips yang boleh dicontohi dan dijadikan panduan.

PENGALAMAN PARENTING TALK BERSAMA DR SHEIKH MUSZAPHAR

I’m sharing this with Everyone. It’s a synopsis of my previous parenting talk . And the best thing – It’s in Malay. TQ yang menulis artikel tersebut dan semoga memberi manfaat buat semua . Perkongsian ke-2 Seminar Super Parenting. Awal sesi beliau,
enjin baru nak start, tiba-tiba dapat soalan dari peserta, “Betul ke bumi ni bulat? Ke flat je?” so cute soalan!

Rupanya ada golongan yang mempercayai bumi ini flat. Siap ada komuniti & kitab sendiri. Tapi mata Dr Syeikh Muszaphar sendiri menjadi saksi yang bumi memang sfera! Beliau juga menyaksikan rekahan pada bulan (peristiwa bulan terbelah pada zaman Rasulullah) dan mendengar azan dari sana.

“Bila berada di angkasa sana, nampak sendiri betapa hebat ciptaan Allah, saya dapat rasakan betapa masalah besar di dunia ni sebenarnya amat kecil.” Subhanallah.

STORY TO INSPIRE

Dr Syeikh Muszaphar. Dari percakapan beliau, dah tau dah beliau seorang yang very energetic & quick thinker. Tuturnya laju tapi bernas. Kata-kata beliau juga strong, positif dan penuh inspirasi. Jelas beliau jenis suka mencabar diri sendiri & akan lakukan sesuatu yang terbaik. Dan sifat tersebut dapat dilihat dalam cara beliau mendidik anak-anak.

Selamkan anak dalam air seawal 6 bulan, latih anak sehingga boleh berjalan seawal 7 bulan, mendedahkan anak kepada pelbagai aktiviti : horse riding, swimming, math, piano class, al quran class, membuatkan ramai berpendapat cara didikannya terlalu ekstrim. Tapi, hasilnya, anak-anaknya membesar dengan hebat tanpa disekat dari menjadi kanak-kanak yang periang.

It’s all about method!

Alhamdulillah anak sulungnya, Bella sebagai contoh mendapat tempat pertama di sekolah mandarin juga di sekolah agama.
Bella juga khatam quran seawal usia 6 tahun dan pemegang tali pinggang merah dalam suka teakwando. All rounders beb! Bukan calang-calang jejaka nak dekat dengan Bella nanti oi!

Saya kongsikan point yang berjaya saya kutip untuk rujukan para ibu2 yang ada anak lelaki yang berpotensi jadi kenalan Bella nanti ehems:

1. Say ‘i love you’ pada setiap anak at least 10 times a day.

2. Jangan biarkan masa anak terbazir walau seminit. Isi dengan aktiviti educational.

3. Gunakan sebaiknya Golden Age anak2, iaitu usia 6 tahun pertama. Isi sebanyak mana ilmu (of course with right method)
memandangkan fasa ini otak anak-anak sedang berkembang dan amat tinggi potensi untuk ilmu yang dimasukkan jadi memori kekal dalam otak anak.

4. Inspire & encourage your kids to push their limit so that they will be tough, tak suka membuat alasan dan suka mencabar diri sendiri untuk berjaya.

5. Strict with your rules at the same time full of love.

6. Expose anak dengan macam-macam aktiviti; Math, Flashcard, horse riding, aktiviti kebajikan dll. Anak akan cepat matang.

7. Kanak-kanak sukakan rutin. Stick with routine.

Video -Daily Quran & Hadis with the girls . One of our daily routines at night which the girls enjoy is our Hadis activities . The girls truly looking forward to this every night learning new things . A page of AlQuran daily with Bella but Tasha is still on Iqra’ 5 .Been sending Tasha to AlQuran classes daily hoping she too would khatam by the age of 6. For me it’s important to raise my children in a balanced environmental be it education , sports , EQ , discipline and not forgetting Islamic values . As parents we try our best . Good Morning Everyone … Love As Always … 😀 Book – 30 Hadith for kids by Zainab Mian . Was given to me . You can get them from @muhsin.kids TQ again ! Such a great book it is …. www.muhsinkids.com

A post shared by Dr Sheikh Muszaphar Shukor (@drsheikhmuszaphar) on

8. Children never get tired. So gunakan sebaik-baik masa untuk mereka penuhi dengan pelbagai aktiviti.

9. Communicate communicate communicate! Knee down & bend down bila bercakap dengan anak (eye level) supaya mereka merasa apa yang kita cakap tu penting.

10. Never saya ‘no’ (its a one way communication). Use a lot of ‘WHY’.

11. Start young! Jadi bila besar, mereka tak cepat penat, kita juga tak penat.

12. Home environment. Bekalkan kemudahan yang kondusif untuk anak-anak belajar. Jangan gaduh depan anak.

13. Belajar bahasa. Kanak-kanak sangat mudah belajar bahasa baru.

14. Identify signs of stress & reschedule.

15. EDUCATION STARTS AT THE AGE OF 6, BUT LEARNING BEGINS AT BIRTH.

Sumber : Dr. Sheikh Muszaphar FanClub, DrSheikhMuszaphar (Instagram)

Yang Popular

To Top