Didik

Kenali 6 Jenis Krim Ubat Sapu Sebelum Guna, Jangan Terus Letak Pada Kulit!

810
SHARES

Setiap kali kulit gatal-gatal, mesti akan pergi farmasi untuk beli krim sapu untuk kurangkan gatal. Tapi, pernah tak tahu apa perbezaan krim-krim yang dijual di farmasi? Doktor ini telah berkongsi apa perbezaan antara banyak jenis krim yang dijual.

“Saya kongsi kan secara mudah, tentang jenis jenis ubat krim yang anda biasa dapat kalau jumpa doktor atau pergi farmasi. Secara jujurnya, jangan sewenang-wenangnya pergi beli di farmasi sebarang jenis krim. Dapat kan nasihat doktor. Anda wajib tahu apa yang anda sapu di kulit anda. Anda ada tanggungjawab atau amanah atas tubuh badan yg Allah pinjamkan ini.

Saya bahagikan krim kepada 6 jenis utk mudah faham

1- STEROID CREAM
2- ANTI FUNGAL CREAM
3- ANTIBIOTIC CREAM
4- COMBINATION OF CREAM
5- ANTI VIRAL CREAM
6- MOISTURIZING CREAM

Krim krim ini pulak sebenarnya di sediakan oleh syarikat ubat dalam beberapa persediaan(preparation). Kita panggil ” krim”, tapi ada beberapa persediaan ” krim” ini, iaitu:

1.OINTMENT

Ianya oil based. Sebab ia asas minyak, maka ia melekat lebih bagus(lama)pada kulit, dan lebih kuat kesan nya pada kulit(more potent). Kita gunakan “krim” jenis ointment ini pada kawasan kulit yg dah menebal & kasar sebab kesan selalu garu & bergesel(lichenified skin area).

Contoh kulit lichenification

2.CREAM

Ianya water based. Sebab ia asas air, ia kurang potent berbanding ointment. Kita sapu cream ini di kawasan yg less lichenified atau kawasan kulit sensitif seperti kulit muka.

3.LOTION / GEL

Kita sapu krim asas lotion / gel ini pada kawasan yg berbulu , juga dikawasan lipatan(intertriginious area)seperti kawasan ketiak, kelengkang, kawasan anus ke kemaluan, di bawah lipatan breast. Jadi, bila dapat “krim”, tengok persediaan nya, adakah ianya cream? ointment ? lotion?

Next kita kenali pula jenis jenis krim itu, macam yg saya tulis kat atas, ada 6 jenis

1) STEROID CREAM

Krim steroid class I adalah paling selamat manakala kelas IV yang paling kuat.

Secara umum nya digunakan utk merawat keradangan(inflammation) pada kulit. Contoh paling tipikal utk merawat eczema. Bagaimana nak tahu steroid cream? Perhatikan nama saintifik cream itu(bukan brand name). Nama saintifik nya berakhir dengan “SONE”. Contoh: Hydrocortisone, Clobetasone, Mometasone, Fluticasone, Betamethasone.

Krim steroid ini ada kelasnya. Kelas satu paling kurang power, dan makin tinggi kelas, makin power (potent)lah ia. Rujuk gambar untuk kenali kelas-kelas krim steroid ini. Tak boleh semberono korang tepek steroid krim tanpa tahu kelas. Sebabnya? Utk kelas yg potency tinggi, tak sesuai di sapu di kawasan yg sensitif seperti kulit muka atau kawasan kulit yg dah menipis. Nanti kulit dpt komplikasi.

Krim krim steroid juga secara umumnya tak boleh di sapu secara berterusan utk terlalu lama. Lama tu maksudnya lebih 2 weeks. Untuk kes kes allergic atau eczema yang kronik, doktor mungkin start rawatan steroid cream atau ointment guna yg kelas paling potent utk 5 hari, kemudia di ikuti dgn yg less potent utk seminggu berikutnya.

Apa komplikasi tepek steroid cream terlalu lama(prolonged used on skin)? Antaranya kulit akan menipis, rosak(atrophy), kulit hilang pigmen(hypopigmentation), kulit itu jadi alah pula pada krim yg disapu(allergic reaction), meninggikan risiko jangkitan(infection), dan kalau di sapu di kawasan yg besar, ada risiko sapuan krim steroid luaran itu di serap dlm badan(systemic absorption).

2) ANTI FUNGAL CREAM

krim anti fungal

Kita gunakan utk rawat jangkitan fungus(kulat). Jangkitan kulat ni org Melayu panggil kurap atau kulat air. Panau itu pun sebenarnya ialah jangkitan kulat. Bagaimana nak kenal anti fungal cream? Perhatikan nama saintifik cream itu, berakhir dengan “ZOLE”. Contoh:¬†Miconazole, Clotrimazole, Econazole, Ketoconazole, Fluconazole. Dan ada satu jenis anti fungal krim yg nama saintifiknya Terbinafine(brand name Lamisil)

3) ANTIBIOTIC CREAM

Krim antibiotik

Kita gunakan utk rawat jangkitan bakteria pada kulit. Ada pelbagai jenis jangkitan bakteria, dan pelbagai rupanya. So biar lah kerja mendiagnosed itu doktor yg buat. Penat dia belajar, korang takyah susah payah main agak-agak tengok imej Google. Bukan apa, skin condition ni perlukan ilmu + latihan mata yg tajam. Doktor yg berpengalaman sendiri kadangkala buat silap masa diagnose. Bagaimana nak kenal antibiotic krim? Perhatikan nama saintifik cream itu, kebanyakkannya berakhir dengan ” IN”. Contohnya: Gentamicin, Fucidin, Neomycin, Mupirocin.

4) COMBINATION OF CREAM

Krim dalam jenis ke empat ini, ialah kombinasi antara 3 jenis krim di atas. Contoh kombinasi yg biasa kita jumpa: Steroid cream + antibiotic cream dan Antifungal cream + steroid cream.

3 in 1 cream

Bila kita perlu guna krim 2 in 1 ini? Or sometimes, ada yg 3 in 1(kombinasi antibiotic + steroid + anti fungal). Bila ada komplikasi dari jangkitan asal. Contohnya kita kena kurap(fungal infection). Kita garu dan garu, punya syiok garu sampai luka kulit. Kuku kita bukan sterile, bawah kuku banyak bakteria. Lepas seminggu kurap kita luka, kurap kita dapat jangkitan bakteria. So dlm kes ini kita guna krim anti fungal + antibiotics atau steroid. Ataupun kita ada eczema yg kronik. Garu punya garu sampai luka, lepas tu infected. So kita kena sapu krim steroid + antibiotic.

5) ANTI VIRUS CREAM

Anti virus cream

Krim jenis ni utk jangkitan virus. Paling mudah nak faham, kalau kena chicken pox atau kayap. Kedua dua penyakit ni disebabkan jangkitan virus. Selain kena ambik ubat oral, sapuan krim anti virus pun perlu. Sebab jarang krim ini di gunakan secara meluas(berbanding 4 jenis krim di atas), maka saya tak menulis dgn lanjut tentang krim anti virus ini.

6) MOISTURIZING CREAM

Ok, krim ini sangat sangat penting. Walaupun ianya hanyalah krim pelembab, namun ia memainkan peranan penting dalam rawatan. Contoh paling klasik ialah pesakit chronic eczema. Kulit pesakit eczema akan kering. Kering sebab cycle penyakit itu sendiri, kering sebab kesan sapu ubat steroid. Kulit yg kering = gatal. Jadinya, perlu sapu krim pelembab setiap hari. Krim pelembab boleh di sapu setiap hari utk tempoh yg lama, Insya Allah no problem(tak macam krim steroid). Kita sarankan utk mereka yg ada eczema, sapu lah krim pelembab setiap malam sebelum tidur. Boleh juga di campur dgn steroid cream dalam nisbah tertentu ( 50 % – 50% , 60% – 40 % , etc etc) bergantung pada rawatan doktor.

Krim pelembab yg bagus antara nya brand Cetaphil. Cetaphil ini juga ada dlm bentuk mandian. Cakap pasal mandi, utk org yg kulitnya ada eczema / sensitive skin, hati hati guna sabun mandi yg berubat …contohnya Dettol…Protex..sebab chemical dari sabun2 ini boleh membuang lapisan minyak & lemak pada kulit, so end up kulit akan kering. So guna kan mandian yg ada moisturizer macam Cetaphil, or Dove. Utk kulit yg super sensitive juga, kita advised utk jangan lap badan terlalu kuat dgn towel. Tinggalkan sikit basah-basah atau kelembapan pada kawasan kulit terlibat, dan lepas tu sapu krim pelembab utk maintain kelembapan area tu.

So, please kenal krim yg anda gunakan. Jangan kenal krim based on color. Contohnya “saya nak krim warna putih tu”. Hampir semua krim warna putih! Ataupun beli krim yg di re-pack TIADA LABEL. Zaman dulu ya doktor /farmasi re-pack krim dalam bekas bulat leper. Zaman la ni, make sure beli krim yang dalam bentuk tiub macam ubat gigi tu. Kalau di re-pack sekalipun, ada berhak tahu kandungan krim itu(mesti ada label). Jangan main hantam sapu krim orang lain kat badan anda. Orang tu “serasi” sapu krim tu, awak pun tepek kat badan awak. Padahal orang tu ada eczema, tapi awak ada kurap. Again, jangan berguru dgn Google image semata mata.”

Sumber: Khairul Faizie

Most Popular

To Top