Sihat

Jangan Risau Bila Anak Mudah Demam, Batuk & Selesema? Ini Penjelasan Pakar…

43
SHARES

Sudah menjadi kebiasaan, jika anak-anak batuk dan selesema pasti ibu bapa mula risau. Tambah pula dengan adanya wabak Covid-19 makin bertambah risau memikirkan keadaan anak. Walau bagaimanapun, perkara ini tidak terlalu merisaukan kerana ia merupakan perkara yang biasa terjadi kepada bayi sehingga mereka mendapat imun tubuh badan sendiri. Ikuti perkongsian Dr  Erna Nadia di bawah.

Baca juga: “Anak Menjerit, Mengadu Sakit Telinga…”- Ini Tanda Jangkitan Telinga, Bahaya Kalau Biarkan!

JANGAN RISAU BILA ANAK MUDAH DEMAM, BATUK & SELESEMA?

Jelas Dr Erna, perkara ini terjadi kerana pada usia 6 bulan sehingga 6-7 tahun, itu merupakan perkara normal sekiranya anak mengalami demam atau selsesama. Hal ini kerana anak terdedah dengan pelbagai jenis kuman baru dan badan mereka sedang membentuk imuniti untuk virus-virus di sekeliling.

Anak mudah terkena demam batuk selesema? Setiap bulan asyik sakit? Sabar. Jika sudah bawa berjumpa dengan doktor/pakar kanak kanak, sudah diberi pemeriksaan yang betul dan tiada masalah, InshaAllah tiada apa apa.

Kanak kanak berusia 6bulan ke 6-7tahun adalah normal untuk mendapat flu/common cold dalam 7-8 kali setahun, terutamanya mereka yang dihantar ke taska/rumah pengasuh. Ini kerana di usia begini, badan mereka sedang membentuk imuniti untuk virus virus yang terdapat di sekeliling mereka.

Ada terdedah kepada virus baru saja, mereka jatuh sakit. Ini adalah normal kerana itu adalah reaksi badan mereka melawan kuman dan membentuk antibodi terhadap kuman kuman tersebut. Jadi, bila nanti kuman kuman tu datang serang balik, badan mereka dah kuat sebab dah kenal kuman kuman tu.

Tapi kena ingat yang ada beratus jenis kuman di luar sana. Sebab itu kerap sakit kerana terdedah kepada kuman yang baru. Jika simptom mereka seperti batuk atau selesema atau demam biasa tidak semakin teruk dan sembuh dalam masa seminggu, InshaAllah ok saja.

Tetapi jika keadaan mereka semakin teruk dan terdapat tanda bahaya seperti nafas laju, nafas berbunyi, muntah teruk, tidak aktif tidak bermaya, cirit melampau, mengadu sakit kepala yang kuat, tak mahu makan minum, maka segeralah bawa berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

JANGAN BELI UBAT SENDIRI JIKA ANAK BAWAH USIA 2 TAHUN

Sila jangan beli sendiri ubat batuk/selesema jika anak anda masih di bawah usia 2 tahun. Jika berusia 2-6 tahun juga, seeloknya dapatkan pemeriksaan doktor dulu ya.

Batuk adalah salah satu respon badan untuk menyingkirkan kuman daripada badan mereka. Meraka tidak tahu bagaimana cara untuk keluarkan kahak mereka. Cuba lakukan tepukan di belakang mereka dan beri mereka minum banyak air kosong untuk bantu cairkan kahak mereka. Ada setengah kahak akan keluar melalui najis mereka.

Untuk selesema, boleh letak saline nasal drop untuk keluarkan hingus mereka atau mandikan mereka dengan air suam atau boleh sapu minyak yang sedikit panas pada dada mereka. Hentikan stress dan fikir bukan bukan.

Kerap kena flu bukan bermakna perlukan vitamin extra, bukan sebab anda adalah parents yang teruk atau bukan sebab anak anda lemah. Doakan yang baik baik untuk mereka. Terdapat beratus jenis kuman di sekeliling kita. Ada sesetengah kanak kanak yang membentuk imuniti sedikit perlahan berbanding kanak kanak lain. It’s okay. Mereka sedang membesar.

Terus pastikan rumah sentiasa dalam keadaan bersih. Kerap cuci semua permainan mereka. Cuci pakaian mereka dengan air suam dan sabun yang betul. Pastikan mereka makan makanan yang sihat dan minum air dan susu dengan elok. Jika ada pet/carpet, pastikan ianya sentiasa bersih. Jika benar anak anda alah pada sesuatu, maka elakkan ia.

Monitor berat dan perkembangan mereka. Jika normal, InshaAllah tak perlu risau ya. Dan yang paling penting adalah jangan membandingkan dengan sesiapa. Ini yang membuatkan kita akan semakin letih dan stress.

Ibu bapa yang positif InshaAllah akan melahirkan anak anak yang gembira. Bagi mereka masa untuk membentuk imuniti mereka. Jika berasa tidak yakin atau tidak sedap hati, bawalah berjumpa doktor yang bertauliah, bukan bertanya di media sosial ya.

Sumber: Facebook Dr Erna Nadia 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×