Replicated Draft

Datuk K Dedah Perangai Asyraf Berubah 360 Darjah

215
SHARES

Hmm..apakah perubahan yang dimaksudkan suami penyanyi nombor 1 Malaysia, Datuk Seri Siti Nurhaliza ni?

Dedah Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K, beliau mula menyedari perubahan anaknya, Asyraf Khalid disebabkan seorang lelaki bergelar Mentor Usahawan semasa sambutan hari lahirnya baru-baru ini.

Mesti ramai yang boleh teka siapakah Mentor Usahawan yang disebutkan ni kan?

“Tiada seorang guru yang boleh ajar Asyraf” – Datuk K

Haa..kalau anda nak tahu, sebenarnya perubahan yang dimaksudkan Datuk K tu adalah perubahan positif Asyraf setelah mendapat bimbingan dari Datuk Wira Dr Azizan Osman.

Dalam satu hantaran video dikongsikan Asyraf, Datuk K merakamkan penghargaan kepada Azizan yang dapat mengubah dan membimbing anaknya bukan saja dalam bisnes malah kehidupan dalam tempoh 3 tahun saja.

“Membuat beliau bangga dengan saya merupakan ‘big why’ selama ini. Alhamdulillah, semuanya berubah bila bertemu dengan Mentor saya yang betul-betul ubah bisnes Mutyara, malah hidup dan memberikan saya banyak perspektif lebih baik,” kata Asyraf.

Dulu budak nakal dan selalu kecewakan bapa

Tambah Asyraf, beliau dulu merupakan budak nakal dan selalu mengecewakan bapanya serta merasakan dirinya sangat tak berjaya.

Beliau faham perjalanannya masih jauh namun beliau sangat bersyukur dengan luahan bapanya buat pertama kali di hadapan mentor sendiri. Asyraf juga ingin mengucapkan terima kasih kepada bapanya yang sentiasa beri bimbingan dan sentiasa percaya pada dirinya meskipun banyak kali gagal dalam hidup.

“Saya ambil kegagalan itu sebagai pengajaran dan terima kasih kepada Mentor yang dapat mengeluarkan potensi yang ada dalam diri ini,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, Asyraf juga melihat Azizan sebagai mentor yang terbaik buat dirinya yang bukan hanya membimbing mengenai bisnes semata-mata malah secara holistik termasuk kepimpinan dan perhubungan sesama manusia dan bersama Maha Esa.

Malah nilai-nilai baik yang ada dalam lingkungan anak didik Azizan dan RichWorks membuatkan beliau menjadi lebih baik lagi.

Datuk K mengaku cemburu dengan Azizan

Eh, kenapa pulak cemburu ni Datuk K?

Jelas Datuk K, beliau cemburu dan kagum dengan kebolehan yang dimiliki Azizan dalam melahirkan ramai usahawan jutawan. Bukan hanya jutawan, malah mereka juga dibimbing untuk mengingati Tuhan, beribadah dan bersedekah.

“Azizan memimpin tangan mereka semua, tunjuk mereka mana longkang, mana tempat nak kena langkah, mana tempat nak kena lompat, awak semua (rakan usahawan jutawan) sangat beruntung. Saya tak dapat ini semua ketika seusia anda dan masa memulakan perniagaan,” jelasnya.

Sementara itu, Datuk K turut mengingatkan bangsa usahawan yang berjaya tidak melupakan individu yang masih merangkak dan berusaha keras untuk mencapai kejayaan.

“Jangan lupa masyarakat lain, di luar sana ada juga orang yang tak berjaya seperti kita, jangan terlalu berbangga dan ego, tapi ‘be humble, more humble and more humble’, ajar mereka untuk capai kejayaan,” katanya.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×