DIY & Kraf

Cara Tukar Getah Pintu Peti Sejuk Sendiri, Jimat RM100!

42
SHARES

“Aik, dah tak rapat pintu peti ais aku ni. Getah dah rosak!”

Bila pintu peti sejuk dah tak rapat, maka barang-barang di dalamnya pun akan mudah rosak kerana tak sejuk. Jadi, apa yang anda perlu lakukan adalah dengan segera menukar getah pintu peti sejuk yang baharu. Namun, bila tengok kos penukaran getah pintu peti sejuk ini, boleh tahan juga kan?

Jadi, ada cara yang dikongsikan oleh Shima Amrin melalui laman Facebook tentang cara menukar getah pintu peti sejuk tapi tidak memerlukan kos yang tinggi. Jom kita tengok perkongsiannya.

Baca juga: Cara Bersihkan Tangki Seterika Wap Dengan Betul, Barulah Tak Berlumut!

CARA TUKAR GETAH PINTU PETI SEJUK SENDIRI, JIMAT RM 100!

Pintu peti sejuk tak rapat sebab getahnya expired. Begini cara tukarnya & buat sendiri jimat RM100 tak perlu upah! Meh saya tunjukkan caranya satu demi satu. Pastikan getah pintu peti sejuk anda memang betul-betul expired. Tanda-tanda expired adalah getah dah tertanggal dari pintunya.

Langkah 1 : Cabut getah. Caranya adalah dengan cabut penjuru atas macam dalam gambar bawah..tarik aja sampai getah tu tercabut. Jangan risau, nak repair ni tak perlu tool.

Langkah 2 : Cara pasang getah yang baru pula. Tekan setiap penjuru terlebih dahulu. Baru tekan yang lain-lain, untuk elak getah terlebih saiz di setiap penjuru. Baru lah tekan yang lain-lain.

Tekan biar betul-betul rapat supaya pintu senang nak tutup nanti.

Berikut merupakan link untuk anda beli getah peti sejuk di Shopee dengan harga lebih murah:

Sumber: Shima Amrin

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×