Famili

Bila Berkahwin, Banyak Perkara Yang Kena Kongsi. Kena Bincang Awal-Awal Ok!

14K
SHARES

Musim-musim raya ni memang pilihan ramai pasangan untuk mendirikan rumah tangga. Maklumlah, musim cuti sekolah dan sanak-saudara pun memang berkumpul untuk balik kampung. Suasana pun mestilah lebih meriah.

Haa..bagi yang tengah merancang nak berkahwin tu, memang kena siap sedia mental dan fizikal. Yelah, nak berkongsi hidup kan. Banyak tau perkara penting yang anda kena bincang dulu dengan pasangan. Jom kami kongsikan antara perkara yang anda kena ambil tahu sebelum berkahwin!

TINGGAL MANA SELEPAS BERKAHWIN

Image result for beli rumah pertama
Nampak macam remeh. Tapi, penting untuk ada kesefahaman antara suami isteri. Contohnya, dekat mana nak menetap selepas berkahwin, nak beli rumah sendiri, rumah sewa atau menumpang duduk rumah mertua? Bila nak rancang keluarga? Anak pula nak berapa orang?

Haa..bila dah ada plan, senanglah nak rancang kewangan. Takdelah nanti serabut sangat bila isteri mengandung, sekurang-kurangnya anda dah ada simpanan.

BERAPA BANYAK KOMITMEN?

Bukanlah nak jadi materialistik tapi, banyak pasangan yang ambil remeh perkara ni. Kena ambil tahu berapa gaji dan komitmen bulanan pasangan. Ini supaya bila ada masalah, takdelah kelam-kabut nak fikirkan jalan penyelesaian!

Seelok-eloknya, anda duduk berbincang dengan pasangan dan declare berapa banyak komitmen bulanan, hutang dan pinjaman yang anda ada. Nanti senang  nak buat pembahagian komitmen bulanan dan bila salah seorang ada masalah, bolehlah berbincang sama-sama untuk selesaikan masalah.

SIAPA YANG AKAN TERIMA PAMPASAN BILA ANDA TIADA?

Image result for kubur
Ramai yang mengelak bila nak membincangkan isu ini sebab ianya soal yang agak sensitif. Tapi, kenalah sediakan payung sebelum hujan. Yelah, kita tak tahu apa yang mungkin terjadi pada masa depan.

Sebagai suami, anda kena rancang awal-awal kewangan dan penama untuk mewarisi EPF, SOCSO, insurans, simpanan dan harta benda anda. Barulah nasib anak isteri anda terbela jika anda tiada nanti.

PASSWORD HANDPHONE PUN KENA KONGSI TAU!

Image result for sharing phone password

Bila dah jadi suami isteri, dah tak boleh nak berahsia tau. Rahsiamu, rahsiaku jua. Yelah, berkahwin ni bukan je berkongsi hidup, tapi berkongsi segala-galanya juga. Harta benda, duit, masalah dan juga password-password penting macam password handphone, media sosial dan nombor pin bank pun kena kongsi tau!

“Eh, tapi tu kan privacy?”

Memanglah semua tu hak peribadi. Tapi sekiranya terjadi kecemasan, sekurang-kurangnya dah ada back up. Contohnya, kalau ada kecemasan atau kematian, bolehlah bantu untuk deactivate akaun sosial media si mati nanti.

DAH SEDIA NAK KONGSI AKAUN PELABURAN/KOMITMEN BERSAMA?

Di awal perkahwinan, seelok-eloknya anda bina tabung pelaburan atas nama anda suami isteri untuk kemudahan bersama. Yelah, lepas berkahwin, kebanyakan pasangan memilih untuk duduk sendiri.

Mana yang masih tak mampu nak beli rumah akan pilih untuk menyewa dan menyimpan duit terlebih dahulu. Nak menyewa pun, deposit rumah bukan murah. Jadi, bila dah ada simpanan bersama ni, ringanlah sikit beban anda nanti.

Andai kata isteri anda mengandung, anda pun dah takdelah sesak sangat nak cari duit sebab dah ada akaun simpanan pelaburan ni. Kan senang bila dah bersedia dari awal!

PATUT KE KONGSI BAYAR UTILITI & BIL? MACAM MANA NAK BAHAGI DUA?

Image result for sharing bill with spouse

Masa masih bujang dan menyewa, pening jugaklah kepala nak bayar sewa rumah dan utiliti. Tapi, lepas kahwin, anda dah boleh kongsi semua perbelanjaan, termasuklah sewa rumah, bil dan utiliti.

Seelok-eloknya bincang awal-awal dan tetapkan jumlah yang anda berdua perlu bayar serta jika perlu, bahagi dua perbelanjaan anda. Takdelah terbeban sangat kan.

Haa..satu lagi cara yang boleh bantu anda untuk berjimat adalah dengan berkongsi pelan telefon, sekaligus dapat mengurangkan beban bil bulanan anda dan pasangan!

BILA BERKONGSI, BANYAK PERKARA JADI MUDAH & JIMAT!

Image result for Apple iPhone XS Max

Kredit: iDROPNEWS

Kalau anda nak tahu, Maxis telah memperkenalkan data pelan baharu iaitu MaxisONE Share yang membolehkan anda berkongsi data dengan mereka yang tersayang! Haa..buat apa nak bayar asing kalau anda boleh berkongsi talian telefon dengan harga yang lebih rendah dan jimat kan?

Bukan itu saja, anda juga berpeluang memilih untuk mendapatkan mana-mana smartphone di bawah program Maxis Zerolution bagi setiap Share Line pada kadar bulanan paling rendah berbanding telco lain! Jom tengok dulu jadual kat bawah ni:

*Harga yang dinyatakan tertakluk kepada terma & syarat

Berbaloi-baloi dan lebih jimat dari pelan dari telco lain kan? Dah lah boleh kongsi sehingga 5 orang menggunakan 5 smartphone yang berbeza. Yang lagi best, tiada bayaran pendahuluan dan kad kredit yang diperlukan untuk semua Share Line ini. Nak tahu antara smartphone yang boleh anda dapatkan? Klik sini.

JIMAT BANYAK DENGAN MaxisONE Share!

“Macam mana kalau saya belum kahwin dan berkeluarga. Boleh ke guna MaxisONE Share ni?”

Eh..boleh je, takde masalah. Kini, dengan pelan MaxisONE Share serendah RM48 sebulan, anda boleh nikmati 20GB internet di mana, 10GB DataPool akan dikongsi dengan semua ahli di dalam Share Line dan 10GB lagi adalah data peribadi anda. Berbaloi-baloi kan?

MAXISONE SHARE, PELAN BERMANFAAT UNTUK ANDA DAN PASANGAN SERTA SEISI KELUARGA!

Berkongsi pelan telefon ni menandakan anda dan pasangan mempunyai komitmen bersama. Daripada ambil dua pelan yang berasingan dan bayar harga yang lebih tinggi, lebih baik pilih pelan yang menjimatkan. Betul tak?

Dengan pelan MaxisONE Share, bukan saja anda dapat berjimat, tapi lebih menguntungkan apabila anda dan pasangan berpeluang untuk memiliki telefon pintar dan dapat nikmati pelbagai manfaat! Antaranya, internet berkelajuan tinggi dengan rangkaian 4G nombor 1 dan 20GB data yang sangat pantas untuk streaming, setiap bulan.

Eh..ada lagi, dengan Share Line juga anda dah tak payah risau dikenakan caj yang tinggi apabila nak hubungi yang tersayang atau rakan-rakan sebab pelan ini menawarkan panggilan dan SMS tanpa had ke semua rangkaian tempatan.  Yeay!

Selain itu, manfaat ini juga boleh dinikmati oleh pengguna MaxisONE Prime tau! Jadi, tak perlu terkejut lagi kalau ada bil melambung bila anak-anak bergayut dalam telefon dengan kawan-kawan mereka!

Untuk anda yang suka bercuti, lepas ni dah tak perlu bayar banyak untuk caj data perantauan sebab dengan MaxisONE Share, anda dah boleh berjimat lebih banyak! Hanya perlu aktifkan data perantauan serendah RM38 sehari bagi talian utama, seterusnya, talian yang lain di bawah Share Line, akan dapat menikmati Family roam di 13 destinasi secara PERCUMA!

Lebih menarik, setiap Share Line layak untuk menikmati Maxis Deals di mana, anda boleh dapatkan pelbagai tawaran Beli 1 Percuma 1 dan diskaun untuk makan, membeli-belah, hotel dan banyak lagi!

Memang jimat berganda-ganda betul apabila berkongsi kan? Haa..untuk anda yang nak sign up pelan MaxisONE Share ni, anda boleh klik sini.

Apa tunggu lagi, jomlah berkongsi data sambil berjimat dengan MaxisONE Share! Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari www.maxis.com.my

Most Popular

To Top