Selangor

Air Selangor Perkenal Projek Takungan Air Pinggiran Sungai Terbesar Di Malaysia!

1.5K
SHARES

Loji Rawatan Air Rasau Peringkat 1 akan siap menjelang 2024

Sebahagian penduduk Selangor, terutamanya di Klang dan Petaling boleh menarik nafas lega kerana tak lama lagi anda akan menerima bekalan air dari Sungai Klang.

Air Selangor yang sentiasa komited membekalkan air bersih ke setiap isi rumah baru-baru ini memperkenalkan Skim Bekalan Air Rasau, Projek Takungan Air Pinggiran Sungai terbesar di Malaysia bagi meminimumkan sebarang kemungkinan permasalahan air di masa hadapan.                                     

Sungai Klang bakal dihidupkan kembali

Sungai Klang yang terdiri daripada 13 anak sungai utama bakal dipulihkan semula setelah terjejas teruk akibat pencemaran sejak beberapa dekad lalu.

Inisiatif pembersihan dijalankan agar ia dapat dimanfaatkan sebagai kawasan aktiviti rekreasi, ekonomi, pelancongan serta sumber air mentah yang baharu kepada pengguna khususnya di daerah Klang dan Petaling.

Sungai Klang sebagai sumber air baharu di Selangor

Sungai Klang dapat membantu meningkatkan margin simpanan air sehingga 15% berbanding keseluruhan simpanan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya pada Januari 2021 yang berada pada tahap 12.8%

Dengan peningkatan margin simpanan air ini, ia dijangka dapat memastikan masa depan air yang lebih lestari untuk 8.4 juta orang pengguna dan ianya bakal direalisasikan menerusi pembinaan Projek Skim Bekalan Air Rasau.

Projek Takungan Air Pinggiran Sungai (TAPS) siap menjelang 2024

Sebanyak 9 buah kolam perlombongan bijih timah sedia ada dengan keluasan sekitar 489 hektar telah dikenal pasti dan berpotensi dijadikan kolam untuk Projek Takungan Air Sungai (TAPS).

Oleh kerana ia adalah projek TAPS terbesar negara, tempoh pembinaan dianggarkan akan berjalan selama dua tahun setengah sehingga tiga tahun sebelum ia dapat beroperasi sepenuhnya.

Kesemua kolam ini bakal menyimpan sebahagian besar sumber air mentah dari Sungai Klang termasuk Sungai Air Hitam dan Sungai Rasau.

Dengan pembinaan TAPS, stesen pam air mentah bakal mempunyai pilihan untuk menghentikan abstraksi air dari sungai sekiranya berlaku pencemaran tetapi dalam masa yang sama loji rawatan air masih dapat beroperasi kerana sumber air mentah beralih kepada TAPS.

Bekalan Air Baharu menerusi Skim Bekalan Air Rasau

Loji Rawatan Air Rasau (LRA Rasau) Peringkat 1 dianggarkan mampu menghasilkan bekalan air bersih sehingga 700 juta liter sehari (JLH) untuk kegunaan penduduk di Pulau Indah, Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), Pulau Ketam, Taman Bukit Lipat Kajang, Seksyen 16, Kawasan Perindustrian Bukit Rajah – Pelabuhan Utara, Bukit Tinggi & Botanik, Bandar Puteri & Putera 2, Taman Sri Andalas, Taman Sentosa, Bayu Perdana, Bandar Klang, Teluk Gedung, Persiaran Raja Muda Musa, Sobena Jaya, Pandamaran, Jalan Tengku Badar sehingga Sijangkang (Kuala Langat).

Kolam-kolam yang dicadangkan bagi Takungan Air Pinggiran Sungai (TAPS) yang bakal menyalurkan air mentah ke Skim Bekalan Air Rasau

Air Selangor turut merancang untuk membina LRA Rasau Peringkat 2 pada tahun 2028 yang berupaya untuk menghasilkan 1,400 JLH.

Melalui Skim Bekalan Air Rasau, lebih 60% bekalan air bersih dan selamat dapat disalurkan kepada pengguna di Wilayah Klang, manakala selebihnya akan disalurkan dari sumber Loji Rawatan Skim Bekalan Air Sungai Selangor.

Sekaligus, mengurangkan kebergantungan dari Loji Rawatan Air Sungai Selangor (SSP) Fasa 1, Fasa 2 dan Fasa 3.

Penduduk Klang juga bakal menerima bekalan air alternatif dari Loji Rawatan Air Rasau Peringkat 1 apabila ia siap dibina sekiranya terdapat gangguan di Skim Bekalan Air Sungai Selangor. Dianggarkan sekitar 467,000 akaun pelanggan bakal menikmati kelebihan ini.

Bagi memastikan proses pembinaan berjalan dengan lancar, Air Selangor menubuhkan satu pasukan khas bagi menyelia projek dengan baik termasuk hal pengambilan tanah dan kelulusan permit. Mereka juga berjaya mendapatkan kerjasama dari pelbagai pihak termasuk Jabatan Alam Sekitar.

Untuk sebarang maklumat lanjut, anda boleh lawati laman sesawang rasmi Air Selangor dengan hanya klik di SINI.

#KitaJagaAir #ProtectOurWater

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×