Asuh

4 Fakta Penting Yang Ibu Bapa Kena Tahu Untuk Bantu Anak Jaga Gigi Susu

16
SHARES

Gigi susu ialah gigi pertama yang tumbuh sebelum tumbuhnya gigi kekal. Pertumbuhan gigi susu akan bermula ketika bayi berusia 6 bulan dan gigi susu akan lengkap tumbuh pada usia 2 hingga 3 tahun. Namun, tempoh tersebut bergantung kepada diri individu sendiri dan jumlah gigi susu sebanyak 20 batang.

Walaupun ia hanya gigi susu tetapi penjagaan sejak daripada kecil perlu diamalkan. Mana tidaknya, ada anak-anak yang tumbuh gigi pertama sudah mengalami kerosakan gigi yang teruk akibat tidak menjaganya dengan betul.

IBU BAPA PERLU KETAHUI 4 PERKARA INI

1. Kerosakan gigi susu boleh mengganggu proses pertuturan


Proses perkembangan anak kecil melibatkan fasa berjalan, berlari, bercakap dan kemahiran yang lain. Salah satu kemahiran penting yang mula berkembang ketika anak-anak masih kecil adalah menguasai proses pertuturan.

Jika gigi susu anak rosak lebih awal, ia sedikit sebanyak boleh mengganggu dan mempengaruhi proses pertuturan anak-anak. Bagi mengelak situasi itu berlaku, peka dan prihatinlah dengan kesihatan gigi susu anak anda.

2. Kerosakan gigi susu boleh menggangu proses pertumbuhan gigi kekal

Gigi susu berfungsi sebagai panduan untuk gigi kekal tumbuh apabila waktunya tiba. Kerosakan dan kehilangan gigi susu sebelum waktu yang sepatutnya boleh membuatkan gigi kekal tumbuh secara tidak teratur.

3. Gigi susu membantu membentuk wajah yang normal

Walaupun gigi susu tidak bersifat kekal, penjagaan awal gigi mempengaruhi kepada perkembangan bentuk wajah yang normal. Kerosakan gigi yang berlaku boleh mengganggu proses pengunyahan anak-anak, membuatkan stimulasi untuk perkembangan tulang rahang tidak mencapai tahap yang optimum.

Kesannya, perkembangan tulang rahang boleh menjadi terganggu dan mempengaruhi bentuk wajah serta susunan gigi kekal anak di kemudian hari.

4. Gigi susu membantu anak-anak mendapat nutrisi yang sihat

Apabila anak mula makan makanan seawal usia enam bulan, fungsi rahangnya akan mula dirangsang. Seiring dengan pertambahan usia dan pertumbuhan gigi susu, gigi yang tidak dijaga dengan baik cenderung untuk mengalami kerosakan dengan cepat.

Kesannya, anak tidak dapat mengunyah makanan dengan betul dan mengganggu proses penghadamannya. Keadaan ini boleh menyebabkan badan anak tidak mampu untuk menyerap khasiat dan nutrisi daripada makanan yang dimakan secara optimum, seterusnya boleh mempengaruhi tumbesaran serta pertumbuhan mereka.

Oleh sebab itu, didik dan bantulah anak anda mengenai kepentingan menjaga kesihatan gigi mereka sejak kecil. Tahap kesihatan gigi susu sedikit sebanyak akan menentukan tahap kesihatan gigi kekal anak-anak anda di kemudian hari.

Sumber: Facebook Mohd Khairul Izwan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×