Kewangan

Harga Emas Dijangka Terus Turun, Jangan Lepaskan Peluang!

146
SHARES

Harga emas dijangka terus menyusut dalam tempoh jangka pendek selepas mencecah paras rendah tiga bulan kepada AS$1,838.26 (RM8,050.59) seauns atau RM258.83 segram baru-baru ini, didorong pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dan kelemahan yuan China.

Susulan kejatuhan mendadak emas, peniaga aset selamat itu berpendapat kini adalah masa yang sesuai untuk membeli atau menambah pegangan dalam komoditi berkenaan, lapor Berita Harian semalam.

Baca juga: Jangan Panik, Rupanya Ini Cara Dapatkan Semula Duit Yang Hilang Dalam Akaun Bank

HARGA EMAS DIJANGKA TERUS TURUN, JANGAN LEPASKAN PELUANG!

Gambar hiasan: BERNAMA

Ketua Pegawai Eksekutif Kim Trading Venture Sdn Bhd, Liew Kim Fung, berkata kejatuhan berterusan harga emas sejak kebelakangan ini adalah peluang terbaik yang perlu dimanfaatkan oleh pelabur.

“Walaupun harga emas mungkin susut lebih jauh, adalah lebih baik untuk membeli atau menambah pegangan sekarang daripada melihatnya melantun semula dan terlepas peluang membeli pada harga rendah,” katanya kepada Berita Harian.

Beliau bagaimanapun berkata, penurunan harga emas kebiasaannya bersifat sementara, manakala pergerakan mata wang sentiasa berubah dan ini mungkin memihak kepada emas untuk melantun semula.

“Melihat kepada krisis berterusan antara Russia dan Ukraine yang mungkin merebak ke negara lain, ia akan memberi kesan kepada harga emas untuk terus melonjak mendadak dan mungkin melepasi AS$2,200 (RM9,634.81) seauns atau RM309.77 segram, sekali gus menjadikannya lebih mahal untuk dimiliki,” katanya.

Gambar hiasan – HargaEmasMY

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd, Mohd Faizal Mohd Nor pula berkata, bukan hanya pasaran logam berharga terkesan pada masa ini, bahkan pasaran saham utama dunia seperti S&P 500 dan mata wang kripto turut merudum.

Justeru katanya, ramai pelabur melepaskan pegangan dalam emas untuk menghindari ‘kerugian’, namun ia peluang untuk menambah lebih banyak pegangan aset kerana emas dijangka tetap utuh untuk jangka panjang.

“Saya sudah menjangkakan kejatuhan harga emas kerana Rizab Persekutuan (Fed) AS sedang tersepit dalam mengimbangi tekanan inflasi yang tinggi ketika ini.

“Bagaimanapun, ia tidak mempunyai banyak pilihan selain menaikkan kadar faedah yang akan memberi tekanan jangka pendek pada harga emas,” katanya, memetik laporan Berita Harian.

Beliau berkata lagi, pengumuman kenaikan kadar faedah oleh Fed memberi tekanan sementara pada harga emas kerana aliran modal beralih kepada bon dan sekuriti kerajaan.

Justeru, katanya, pelabur akan cenderung untuk memilih kecairan tunai berbanding kelas aset lain.

“Namun, saya yakin, selari dengan ekonomi dunia yang berada dalam persekitaran inflasi yang tinggi, pelabur akan beralih semula kepada kelas aset selamat seperti emas,” katanya.

Gambar hiasan – Awani

Sementara itu, pemilik Kedai Emas Jesselton berpangkalan di Kota Kinabalu, Faizul Moktar, berkata kejatuhan harga emas adalah masa sesuai untuk menambah pegangan stok emas fizikal.

Namun, beliau berpandangan masa paling sesuai membeli atau menambah pegangan emas adalah ketika ada lebihan duit, tidak kira masa emas naik atau turun.

Sumber: Berita Harian Online

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×