Sihat

‘Tak Boleh Tahan La Sakit Gigi!’- 7 Cara Hilangkan Sakit Gigi Dengan Guna Bahan Di Rumah

3
SHARES

Sakit gigi antara 7 perkara yang lebih seksa berbanding sakit bersalin. Masalah sakit gigi bukan sahaja boleh mengganggu aktiviti di siang hari, kadangkala nak tidur malam pun susah. Ada ke cara hilangkan sakit gigi dengan mudah?

Walaupun ia antara anggota yang paling kecil tetapi memiliki sakit yang sukar digambarkan. Kesakitan pada gigi boleh merebak sehingga ke telinga dan ada yang sampai ke sakit kepala.

Baca juga: [VIDEO] 5 Tanda Lidah Anda Bermasalah, Rupanya Petanda Badan Tak Sihat!

7 CARA UNTUK MENGHILANGKAN SAKIT GIGI

1.Kumur dengan air garam, cara hilangkan sakit gigi yang mudah

Ini merupakan satu kaedah yang agak popular. Asal ada individu yang mengadu gigi sakit, pasti nasihat ini akan menyusul. Air yang telah dilarutkan dengan garam mempunyai sifat disinfektan (anti bakteria) semula jadi.

Selain itu, ia juga merupakan medium yang boleh meloloskan sisa makanan yang tersekat di celahan gigi. Tujuannya untuk mengurangkan proses keradangan dan mempercepatkan penyembuhan luka pada ruang oral.

2. Tuam bahagian yang sakit dengan kain atau ais

Penggunaan kaedah ini tidak hanya tertumpu kepada kesakitan gigi sahaja. Ia berupaya untuk menyebabkan salur darah pada permukaan kawasan terlibat untuk mengecut, justeru, mengurangkan rasa sakit. Pelaksanaannya mudah, anda hanya perlu tuamkan kain sejuk atau ais pada kawasan yang sakit selamat 20 minit.

3. Gunakan uncang teh pudina untuk cara hilangkan sakit gigi

Ia sesuai terutamanya kepada mereka yang mempunyai gigi sensitif memandangkan penggunaan ais boleh menyebabkan simptom sakit atau ngilu.

Ambil uncang teh pudina suam dan tuamkan pada kawasan yang sakit. Pastikan ia tidak panas dan jika anda lebih selesa dengan uncang teh sejuk, ia juga berkesan. Anda boleh meletakkan uncang teh tersebut di dalam freezer untuk beberapa minit dan letakkan pada gigi yang sakit.

4. Bawang putih, herba yang banyak manfaatnya dalam rawatan sakit gigi

Sudah berkurun lamanya bawang putih dikenali sebagai herba yang boleh merawat pelbagai jenis keadaan kesihatan. Khasiatnya disokong oleh kajian sains moden dan jika dilihat dalam konteks kesihatan oral, ia boleh membantu meredakan kesakitan gigi.

Oleh sebab bawang putih mempunyai sifat antibakteria yang bagus, ia boleh mengelakkan pembentukan plak gigi. Anda boleh tumbuk bawang putih, campurkan dengan garam dan sapukan pada kawasan yang sakit atau jika nak ekstrem sikit, kunyah bawang putih tersebut mentah-mentah.

5. Gunakan pengkumur mulut, hidrogen peroksida

Hidrogen peroksida boleh memberikan pelbagai jenis manfaat kepada penjagaan oral. Ia boleh memberikan kelegaan daripada sakit gigi, mengurangkan keradangan, menghalang pembentukan plak dan menyembuhkan pendarahan gusi.

Kebanyakan produk pengkumur mulut di pasaran mempunyai kandungan hidrogen peroksida pada kepekatan rendah. Jika anda dipreskripsikan dengan pengkumur mulut hidrogen peroksida pekat, pastikan anda campurkan dengan air. Ikut arahan doktor gigi dan jangan telan cecair tersebut. Selepas kumur, buang.

6. Daun herba Itali, thyme cara hilangkan sakit gigi

Jika anda suka gunakan daun taim (thyme) ke dalam masakan, ketahuilah bahawa ia boleh digunakan dalam rawatan sakit gigi. Seperti herba yang lain, daun taim juga mempunyai sifat antioksida dan antibakteria yang kuat.

Ia kebiasaannya dijual dalam bentuk minyak pati dan boleh digunakan sebagai pengkumur mulut atau ubat sapu. Pastikan anda campurkan minyak pati daun taim dengan segelas air kecil sebelum menggunakannya sebagai pengkumur mulut.

7. Cara hilangkan sakit gigi dengan bunga cengkih

Bunga cengkih merupakan salah satu rempah ratus yang sering digunakan dalam masakan dan perubatan tradisional. Ia mengandungi bahan antiseptik semula jadi yang dikenali sebagai eugenol.

Perkara ini membuatkan bunga cengkih berkesan dalam merawati masalah gigi dan radang mulut. Seperti minyak pati daun taim, minyak bunga cengkih juga boleh digunakan sebagai pengkumur mulut. Campurkan ia dengan segelas air kecil dan kumur bagi membunuh bakteria dan melegakan kesakitan.

Sumber: hellodoktor

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×