Inspirasi

Jack Ma Akui Stress Jadi Orang Paling Kaya Di China. Susah Mahu Habiskan Duit!

Jack Ma Akui Stress Jadi Orang Paling Kaya Di China. Susah Mahu Habiskan Duit!

Video di bawah ialah temuramah beliau dengan CNBC. Katanya, “Being so wealthy is actually causing me a “great pain”.

Beliau kini  menjadi manusia terkaya China tetapi Jack Ma, pengasas e-dagang gergasi Alibaba, mengakui dalam satu wawancara televisyen Amerika Syarikat yang begitu kaya sebenarnya menyebabkan dia “kesakitan”.

Ma telah menyaksikan kekayaannya melonjak kepada $19.5 billion selepas memecah rekod $25 billion tawaran awam permulaan Alibaba di Bursa Saham New York pada bulan September, menurut data yang dikumpul oleh majalah Forbes.

Pada hari Selasa, syarikat itu mencatatkan rekod baru – $9.3 billion jualan dijalankan melalui platform sepanjang Singles Day, promosi membeli-belah 24 jam dan acara runcit dalam talian yang terbesar di dunia.

Tetapi penyenaraian saham yang berjaya dan nasib yang baik telah menyebabkan beliau tekanan, Ma berkata dalam satu temu bual dengan perniagaan AS saluran berita CNBC.

“Bulan ini saya tidak gembira – Saya rasa terlalu banyak tekanan,” Ma kepada penyiar.

“Mungkin kerana harga saham naik, mungkin orang mempunyai harapan yang tinggi pada saya, mungkin saya terlalu banyak berfikir tentang masa depan dan mempunyai terlalu banyak perkara yang perlu dibimbangkan,” katanya.

Harga saham Alibaba ini berada dalam aliran meningkat yang stabil sejak ia memulakan kerjaya di New York dua bulan yang lalu. Ia ditutup pada $ 114,54 pada hari Selasa, mewakili keuntungan hampir 70 peratus daripada harga tawaran sebanyak $ 68.

Ma berkata bahawa orang sering memberitahunya bahawa menjadi kaya itu “sangat bagus” tetapi mengakui status sebagai orang terkaya di China adalah “sukar”.

“Ya, ia adalah baik, tetapi bukan orang yang paling kaya di China. Ia adalah satu kesakitan yang besar kerana apabila anda orang yang paling kaya di dunia, semua orang berada di sekeliling anda hanya untuk wang,” Ma memberitahu CNBC.

Beliau menambah bahawa orang sekarang memberikan pandangan berbeza apabila dia keluar sendirian di jalanan. Beliau menambah: “Membelanjakan duit adalah jauh lebih sukar daripada membuat duit”

Kenyataannya itu bergema apa katanya kepada media negara pada awal Oktober apabila beliau berkata yang bernama manusia terkaya China adalah “tidak bermakna”.

“Hari paling gembira saya adalah apabila saya dapat gaji 90 yuan ($ 15) sebulan” katanya lagi.

Dia melihat kemungkinan untuk mewujudkan satu yayasan untuk menghabiskan wang “dengan cara perniagaan” dan mungkin juga bersaing dengan jutawan Bill Gates dalam bidang kedermawanan, menurut CNBC.

Ma telah disenaraikan sebagai orang yang paling murah hati di China selepas beliau menderma 1.4 peratus dari kepentingan dalam firmanya untuk menubuhkan sebuah badan amal yang memberi tumpuan kepada alam sekitar, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Demikian menurut kaji selidik oleh penerbit kekayaan Hurun pada akhir Oktober 2014 yang lalu.

Agaknya dunia sudah terbalik. Sudah kaya, tetapi masih lagi tertekan. Kita yang tidak kaya ini bagaimana? Apa-apapun, semoga kita semua lebih bersyukur dengan rezeki yang diberikan Allah.

Sumber: Yahoo!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×