Sihat

Kenali Apa Itu ‘Sindrom Ramsay Hunt’ Yang Dialami Justin Bieber

9
SHARES
ramsay hunt

Baru-baru ini penyanyi popular antarabangsa Justin Bieber membuat pengumuman mengejutkan ramai apabila beliau memberitahu bahawa dirinya didiagnosis dengan sindrom ‘Ramsay Hunt’. Menerusi video yang dimuatnaik menerusi laman Instagramnya, kita dapat melihat bahawa kondisinya masih stabil dan sindrom tersebut kelihatan seperti Bell’s Palsy.

Oleh disebabkan sindrom ini jarang berlaku, maka ramai dalam kalangan kita yang tidak mengenali dengan lebih mendalam tentang sindrom ini. Jadi, berikut merupakan penerangan lanjut mengenai sindrom Ramsay Hunt dari pakar.

Baca juga: Doktor Kongsi Petua Hilangkan Batuk & Kahak Guna 2 Bahan, Tak Payah Minum Ubat Batuk!

APA ITU “SINDROM RAMSAY HUNT”?

Baru ni, Justin Bieber (JB) umumkan dia terpaksa tangguh konsert jelajah dunia dia. JB sebenarnya sedang alami kelumpuhan di sebelah mukanya, akibat kondisi yang dinamakan sindrom Ramsay Hunt.

Sindrom ini hanya berlaku kepada orang yang pernah mengalami cacar air (chicken pox). Ini kerana ia disebabkan oleh jangkitan virus varicella-zoster, iaitu virus yang sama yang menyebabkan cacar air dan kayap (shingles).

Selepas seseorang pulih dari cacar air, sebahagian virusnya akan kekal di saraf. Ia kemudian boleh aktif kembali. Jika ia berlaku di saraf rusuk, maka ia menjadi kayap, manakala di saraf muka pula menjadi sindrom Ramsay Hunt.

Secara teori, pengaktifan virus itu semula berlaku kerana penurudan sistem imun. Sistem imun boleh menurun pada individu yang kurang zat, stress, warga emas, wanita hamil, serta penghidap kanser, serta penyakit kronik.

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Sindrom Ramsay Hunt kelihatan yang hampir serupa dengan Bell’s palsy, tetapi gejalanya lebih banyak, iaitu:

▪️sakit telinga

▪️pendengaran terjejas

▪️kelumpuhan sebelah muka

▪️ruam berlepuh (seperti kayap)

▪️vertigo(pening berpusing)

▪️kering mata dan mulut

sindrom ramsay hunt

Rawatan untuk sindrom ini adalah sama seperti rawatan untuk cacar air dan kayap:

▪️ubat antiviral

▪️ubat kortikosteroid

▪️analgesik(tahan sakit)

▪️terapi(fisioterapi dan carakerja)

Lebih cepat dapat rawatan, lebih tinggi peluang pulih. Pemulihan boleh memakan masa berbulan-bulan. Sebahagian besar pesakit pulih sepenuhnya, manakala selebihnya lagi mengalami kelumpuhan muka dan masalah pendengaran yang kekal.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Dr.Kamarul Ariffin Nor Sadan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×