Kewangan

Cara Mohon i-Sinar Kategori 2 & Dokumen Sokongan Yang Diperlukan

273
SHARES

Mulai 11 Januari 2021, iSinar Kategori 2 telah dibuka untuk permohonan.

Bagi yang tidak lulus dalam kategori 1 atau belum membuat permohonan tempoh hari, anda boleh mengemukakan permohonan melalui laman web rasmi isinar.kwsp.gov.my (Tanpa i-Akaun pun boleh mohon terus dari laman web ini.)

Di sini kami kongsikan cara membuat permohonan iSinar Kategori 2 beserta maklumat lanjut tentangnya.

Apakah i-Sinar Kategori 2?

i-Sinar merupakan kemudahan untuk Ahli KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis COVID-19 bagi membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup.

Kategori 2 ini adalah untuk Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (ini termasuklah jumlah gaji, elaun dan elaun kerja lebih masa) sejak 1 Mac 2020.

Senarai Dokumen Sokongan iSinar Kategori 2

Berbeza dengan kategori 1, Kategori 2 memerlukan anda untuk memuatnaik dokumen sokongan sebagai bukti pengurangan pendapatan keseluruhan.

Dokumen sokongan iSinar Kategori 2 adalah seperti;

 • Slip/ Penyata gaji SEBELUM pengurangan pendapatan keseluruhan (gaji, elaun tetap, elaun kerja lebih masa, elaun lain, tidak termasuk bonus dalam tempoh 12 bulan daripada tarikh permohonan); DAN
 • Slip/ Penyata gaji SELEPAS pengurangan pendapatan keseluruhan (gaji, elaun tetap, elaun kerja lebih masa, elaun lain, tidak termasuk bonus antara bulan April 2020 sehingga bulan permohonan; DAN
 • Notis Pengesahan Majikan berkenaan pemotongan gaji dan/atau elaun dan/atau tuntutan kerja lebih masa; DAN/ ATAU
 • Dokumen sokongan lain yang membuktikan pengurangan pendapatan seperti penyata bank.

Bagi yang bekerja dalam sektor tidak formal (seperti: bekerja sendiri, penghantar makanan, pemandu e-Hailing, Freelancer), dokumen sokongan yang boleh dikemukakan adalah Penyata Bank/ apa-apa bentuk rekod yang menunjukkan SEBELUM dan SELEPAS pendapatan terjejas.

Contoh:
Encik Ali merupakan peniaga di pasar tani. Pendapatannya terjejas mulai April 2020. Beliau memohon i-Sinar pada Januari 2021.

Penyata Bank yang perlu dikemukakan untuk permohonan i-Sinar Kategori 2 adalah bagi bulan berikut:

 • Pilih salah SATU (1) bulan SEBELUM pendapatan terjejas (SATU bulan dalam tempoh 12 bulan di antara bulan April 2019 sehingga Mac 2020)
 • Pilih salah SATU (1) bulan SELEPAS pendapatan terjejas (SATU bulan selepas bulan April 2020 sehingga bulan Januari 2021)

Cara Muatnaik Dokumen Sokongan iSinar Kategori 2

Anda boleh muat naik dokumen-dokumen sokongan menggunakan laptop, komputer peribadi, telefon pintar atau peranti elektronik lain dengan mudah.

Cara memuatnaik adalah seperti infografik di bawah ini:

isinar kategori 2

Demi memastikan keselamatan Ahli dan anggota KWSP dalam tempoh pandemik ini, anda amat digalakkan untuk memuat naik dokumen sokongan melalui Portal i-Sinar secara Online.

Namun, sekiranya anda perlu hadir ke cawangan, pastikan buat Janji Temu Online (JTO).

Tarikh Akhir Permohonan

Permohonan i-Sinar akan dibuka sehingga 30 Jun 2021.

Cara Semakan Status Kelulusan

Anda boleh menyemak status permohonan i-Sinar anda melalui;

 1. i-Sinar Online di kotak Semak Status Permohonan; atau
 2. i-Akaun anda di tab Pengeluaran dan semakan di Sejarah Pengeluaran; atau

Tarikh Bayaran

 1. Bagi kategori 1, pembayaran pertama i-Sinar akan dibuat bermula pertengahan Januari 2021.
 2. Bagi kategori 2, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.
 3. Pembayaran selebihnya akan dibuat secara bulanan mengikut jumlah dan tempoh permohonan anda.
 4. Bayaran akan dibuat mengikut kaedah bayaran pilihan anda sama ada secara Pengkreditan Terus (DC) ke akaun bank atau Arahan Bayaran (PO) yang perlu diambil di cawangan KWSP pilihan anda setiap kali menerima bayaran. PO ini hanya boleh ditunaikan di Bank RHB.

Cara Buat Pindaan Amaun / Maklumat

Sekiranya anda telah membuat permohonan pada bulan Disember tempoh hari dan ingin membuat pindaan, anda hanya perlu klik tab ‘Semak Status Permohonan’ di Portal i-Sinar Online.

Kemudian, pilih ‘Kemas Kini Permohonan’ untuk meminda maklumat seperti amaun permohonan, alamat surat menyurat, dan nombor akaun bank.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan lanjut, anda boleh menghubungi hotline khas i-Sinar di 03 – 8922 4848 atau rujuk FAQ / Soalan Lazim iSinar Kategori 2 di SINI.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×