Sihat

Cara Uji Tahap Stres & Depresi Anda Secara Online. Kalau Teruk, Jumpa Doktor!

Perkataan stres dan depresi semakin meniti di bibir masyarakat zaman ini. Emosi yang kacau-bilau bukan saja mengganggu perasaan diri sendiri, malah ada yang sampai tahap bahaya boleh menggerakkan minda bawah sedar hingga berlakunya jenayah yang membahayakan nyawa orang lain.

Adakah Stres Merbahaya?

Menurut portal MyHealth, stres atau tekanan adalah tindak balas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan.

Stres ini sebenarnya adalah sesuatu yang perlu dikekalkan pada tahap sederhana kerana ia akan meningkatkan motivasi dan perkembangan hidup seseorang. Jika terlalu rendah, seseorang mungkin kurang motivasi dan kurang tumpuan kepada kerja. Sebaliknya, jika ia berada di peringkat tinggi, seseorang akan mengalami tekanan emosi yang negatif.

Jika stres dipendam dan dibiarkan dalam jangka masa panjang, stres boleh memberi kesan yang teruk kepada diri seseorang.

Antara kesan serius yang perlu diberi perhatian adalah:

  • Mudah keletihan dan cepat penat
  • Kekecewaan
  • Hilang semangat ( “burn out” )

Rasanya ramai yang mengalami salah satu di atas ini kan?

Ada Yang Nampak Ceria Tapi Depresi

Depresi adalah penyakit mental yang kian membimbangkan dan tak sepatutnya dipandang remeh. Tak semua yang alami depresi ni kelihatan sedih, muram dan down. Sebaliknya, ada yang nampak ceria dan normal macam tak ada apa yang berlaku pun boleh mengalaaminya.

Dah macam-macam kes kita dengar melibatkan stres. Terbaru (17 Januari 2019), ada Ustazah yang dilaporkan hilang  mengalami stress disorder akibat stres di tempat kerja sebab gagal perpindahan dan terpaksa berulang-alik 200km setiap hari.

Bahkan, penyelidikan oleh pakar berhubung kadar depresi dalam kalangan rakyat Malaysia menunjukkan berlaku peningkatan sebanyak 50% pesakit depresi dari 2011 sehingga 2015, banyak tu!

Jadi, kalau rasa macam terlalu stres, pastikan anda ambil tindakan untuk mengawal stres. Sarankan rakan-rakan anda untuk mengambil ujian ini jika mereka kelihatan murung dan depresi. Semoga ia dapat membantu anda mendapatkan rawatan awal dan sekaligus menguruskan masalah stres secara terkawal.

Ujian Saringan Kesihatan Mental Secara Online (DASS)

Umumnya ramai tahu tanda-tanda stres seperti kerap jatuh sakit, cepat letih, kurang selera makan, perasaan yang negatif, dan sebagainya.

Tapi, macam mana kita nak tahu tahap stres yang kita sedang alami?

Anda boleh menjalani Ujian Saringan Kesihatan Mental atau Depression Anxiety Stress Scale (DASS) yang disediakan oleh Public Health Malaysia secara online.

Dengan ujian saringan ini, anda boleh ketahui status kesihatan mental anda samada dengan mengetahui tahap stres, risau, atau depresi.

Berikut adalah link untuk ujian tersebut:

www.tinyurl.com/phmdass2

Caranya mudah, anda hanya perlu menjawab beberapa soalan yang diajukan seperti di bawah ini.

Kalau Result Tak OK, Jumpa Doktor

Keputusan akan diberikan sebaik saja anda mengisi beberapa maklumat tentang diri anda.

Jika keputusannya tidak normal, anda boleh print keputusan tersebut dan bawa ke mana-mana klinik kesihatan (KK) berdekatan di tempat anda untuk pengesahan diagnosa dan intervensi atau rawatan.

Anda boleh layari laman web ini untuk menyemak lokasi KK berdekatan anda: http://www.moh.gov.my/index.php/database_stores/store_view/1

Bawa keputusan yang didapati tadi bersama. Jangan malu, tak perlu segan. Dan jangan sekali-kali menganggapnya remeh ya.

Merawat kemurungan itu penting, malah ia dapat menyelamatkan nyawa. Jadi, jom jalani ujian DASS hari ini juga!

 

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat kesihatan mental terkini atau mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan kesihatan mental, anda boleh terus ke laman Facebook rasmi Public Health Malaysia di link berikut: https://www.facebook.com/publichealthmalaysia/

 

Most Popular

To Top