Famili

Trend Ibubapa Bawa Bayi Ke Panggung Wayang Boleh Bahayakan Pendengaran Mereka!

496
SHARES

Setiap kali pergi ke panggung wayang, mesti ada dalam kalangan ibubapa yang membawa anak yang masih kecil menonton bersama. Bila penonton tengah fokus dengan tayangan, ada pula kedengaran tangisan dan rengetan si kecil yang boleh mengganggu orang lain. Tahukah anda bahawa perbuatan sebegini boleh membahayakan pendengaran anak kecil kerana kekuatan suara di dalam panggung?

Trend ibubapa bawa bayi ke panggung wayang: Anda sedar atau tidak, ia merbahaya?

Screenshot pertama ialah balasan mesej dari GSC Cinema Malaysia kepada saya sendiri. Dua screenshot terakhir adalah pengakuan pekerja panggung wayang luar negara. Keduanya mengesahkan hal yang sama: panggung wayang BUKAN tempat buat anak di bawah 2 tahun.

Faktanya, pendedahan lama (anggaran lebih 2- 8 jam) kepada bunyi melebihi 85db-90db sangat berisiko buat pendengaran ORANG DEWASA apatah lagi buat anak kecil. (sumber: hearinglosthelp.com). Untuk rekod perbandingan bunyi, penyedut hampagas sekitar 70db, perbualan biasa 60db dan gergaji elektrik ialah 110db. Bunyi wayang? Owhh…sangatlah banyak tingginya dari itu.

WAYANG NI SIAPA YANG NAK TENGOK? IBUBAPA KE BAYI?

Ok pasti ada yang akan berkata, ‘Saya biasa je bawa baby gi wayang.Ok je tak de apa..‘ Soalannya, menonton wayang ini aktiviti ‘dambaan’ siapa? Ibubapa bayi atau bayi?

Tiada manfaat khusus aktiviti menonton wayang kepada anak kecil di bawah 2 tahun kepada perkembangan atau stimulasi pancaindera mereka. Taman permainan, taman rekreasi, ‘outdoor nature theme park’, pantai, gym kanak-kanak dan mana-mana tempat yang memberi anak peluang mengunakan keseluruhan derianya untuk ‘berada’ di dalam situasi itu, YA ini aktiviti yang berhak mereka dapatkan. Duduk menonton wayang? Ini untuk kanak-kanak yang lebih besar dan orang dewasa.

Jika anda benar-benar perlukan ‘me time’ untuk menonton wayang, tinggalkanlah anak kecil anda sementara waktu kepada penjaga yang di percayai. Ini lebih baik dan selesa bukan saja buat anda, tetapi kepada orang lain juga.

Sumber: Baby Language

Most Popular

Waktu Solat

1 January 2017, Thursday
Subuh
00:00am
Syuruk
00:00am
Zuhur
00:00am
Asar
00:00am
Maghrib
00:00am
Isyak
00:00am

Waktu Solat Ini Dibawakan Oleh
Waktu Solat Malaysia

To Top