Inspirasi

Kisah Cikgu Prihatin yang Menyentuh Hati Netizen!

40
reads
Cikgu prihatin
Tak semua orang boleh menjadi seorang guru. Menjadi seorang guru ini memerlukan kesabaran yang tinggi, ianya profesion yang tidak hanya menjadi seorang pendidik malah menjadi ibu bapa kedua kepada pelajar-pelajar mereka.

graduation di nz
Cikgu Prihatin

Baru-baru ini, team SirapLimau terlihat satu post Cikgu Najihah Rahman, guru bahasa inggeris di SK (LKTP) KECHAU 1 yang betul-betul menyentuh hati kami. Tidak hanya kami di Siraplimau belinangan airmata membaca ceritanya tetapi ceritanya itu sudah dikongsi lebih dari 2,200 orang di Facebook.
najihah semasa graduasi di new zealand

Graduan Victoria University of Wellington, New Zealand ini berkongsi cerita mengenai anak muridnya, Nur, yang teringin melihat KLCC tetapi tidak mampu. Ini ceritanya:

 ” My school organized a trip to Aquaria KLCC tomorrow for Year 6 pupils. There is one girl, a very hardworking and smart girl couldnt afford to pay the fee. “Ayah saya orang susah teacher. Tak mampu. Saya teringin nak tengok KLCC”. And she did ask me if only she could join, hop in the bus and walk around KLCC without entering Acquaria. ” Tumpang bas je, RM15 pastu saya tunggu je dekat situ bila kawan kawan masuk”. It broke my heart. I still remember I cried really hard while driving after the conversation.

Alhamdulillah rezeki that girl, there is someone willing to pay for her. Allah bless the person. And two days ago I said to them “Kalau nak rasa popcorn sedap, you can save about RM20 and beli nanti di KLCC. Nama popcorn tu Garret”. I brought some to the school and let the pupils taste it. Suddenly this girl stood up and said ” siapa sini nak beli garret kongsi dengan saya? saya nk lagi tapi tak mampu beli. kalau ada yang nak kongsi”. I stared at her. Then I asked her to see me after school. “sedap ye Garret tu?” “sedap sangat teacher”. “nanti pegi sana bawak berapa duit belanja?” “RM15. saya tahu ayah tak ada duit. Ini duit belanja 2 minggu saya simpan”.

“Ini teacher bagi duit awak beli Garret tu. You are a very good student, rajin. daripada dulu awal tahun awak dapat C, sekarang dah dapat A. Ini hadiah untuk awak”. She hugged me tightly and cried. I did cry too. She left me there to reflect my life. Bawak RM150 ke KLCC pun rasa tak cukup dah. Forgive me Allah.”

Tidak hanya satu post, cerita Nur terus di-update oleh Najihah selepas rombongan sekolahnya itu pulang.

I had a very long and emotional converstaion with my student, the one I spoke about in previous post.

POST TRIP KLCC

I entered the class and she walked towards me, held my hand and put her mouth closely to my ears. She whispered, “Teacher bagi lagi duit extra dekat saya?”

“we discuss later ya? After class”.

Class ended and I signalled her to follow me. We sat together and she held my hand.

“Teacher, saya rasa saya dah menyusahkan teacher.”

“No, you are not. Why you said so?”

“Teacher dah bagi saya duit beli Garret tu. Lepas tu teacher tambah lagi. RM100 tu sangat banyak. Saya tak pernah pegang banyak tu”.

The night before the trip, 2 beautiful persons gave her some duit raya through my account. Without any delay I transferred the money to one of the teacher who accompanied her to KLCC. Well next morning the teacher gave to her. Then I rang the girl through her friend’s phone when she already at Acquaria.

“Acquaria best?”

“Teacher saya menyusahkan Teacher ni. Sayang saya nak belanja duit ni”

“Jangan sekat kemahuan awak. Apa yang awak nak beli, beli je. Itu hadiah. Guna duit tu ye? Teacher nak awak enjoy.”

“Thank you teacher”. I heard she cried.
——————————————————————-

Back to our conversation, she repeatedly asked me the same question, why I gave her that large amount of money.

“Okey let me tell you girl. Duit ini hadiah daripada kawan Teacher. Ada dua orang. Masing masing hadiahkan awak RM50. Jadi ada RM100. Duit tu hak awak. Teacher hanya orang perantaraan antara Allah dengan awak. Allah murahkan rezeki awak. Cuma, proses ini berlaku melalui Teacher. Bukan niat Teacher bagi duit sebab nak hina awak orang susah, tapi fikir positif. Ini rezeki. Kena bersyukur. Semua orang tertarik dengan sikap rajin awak. Teacher bangga bagitau semua orang teacher ada student macam awak. Okey? ”

“Betul saya tak menyusahkan Teacher?”

“Tak. Lansung tak. Teacher nk awak fokus untuk peperiksaan. Dah dekat. By the way semalam ade lagi orang bermurah hati dengan awak. Jadi, kalau awak perlu apa apa tolong bagitau teacher. Even kalau duit belanja tak cukup pun bagitau. Ade ke apa apa yang awak nak?”

“Haritu masa pegi KLCC saya teringat kedai buku yang teacher cakap selalu beli tu. Tapi masa tak cukup. saya rasa nak beli satu buku cerita macam yang kawan kawan lain dapat bila diorang dapat A. Saya nak teacher tulis kata kata semangat dan signed kat situ. Buku tu takde kat sini kan?

# This is the first time she scored an A.

“Ok, I will get one for you. Jangan lupa, bila lepas solat doakan orang yang beri awak hadiah ni. Doa semoga mereka murah rezeki dan di bawah rahmat Allah”

She cried. cried. cried and cried.

“Allah saja mampu balas Teacher. Saya akan selalu doa. Teacher tolong kirimsalam dekat semua orang yang tolong saya”.

“Oh Teacher lupa ade kakak sorang nak bawak awak jalan jalan tengok KLCC lagi. Kakak tu baik, dia kerja sana. Dia cakap dia sanggup bawak awak. Lepas UPSR kita pergi ye?”

She cried even louder.

She hugged me.

“Saya doa teacher pun murah rezeki”.

Cerita Cikgu Najihah yang mengenai anak muridnya Nur itu menyentuh ramai hati nurani netizen. Oleh kerana itu, ramai netizen Malaysia yang ingin meyumbangkan wang ringgit dan keperluan asas bagi Nur.

Cikgu najihah memotong kuku murid
Kami pasti ramai lagi cikgu-cikgu sepert Najihah Rahman di luar sana yang memberikan jiwa dan raga mereka kepada profesion perguruan Malaysia. Untuk Cikgu Najihah, anda hero kami!

Facebook Cikgu Najihah Rahman: https://www.facebook.com/nurulnajihah?fref=ts

Yang Popular

To Top