Famili

‘Tak Tau Bergaul’ – Ibu Ini Kongsi Kisah Tauladan Anak Terlampau Gila Gajet

150
SHARES

Penggunaan gadget memang sudah menjadi rutin harian masyarakat sekarang. Sesetengah ibu bapa juga jadikan ia sebagai ‘umpan’ untuk anak-anak ‘behave’ terutamanya ketika di dalam kereta dan di tempat awam. Jadi, ibu ini kongsi kisahnya sebagai seorang ibu yang telah dedahkan anaknya dengan penggunaan gadget ketika masih berusia beberapa bulan supaya dijadikan iktibar buat para ibu bapa di luar sana.

BERI ANAK GADGET SETIAP MASA

Hari ni saya nak cerita tentang kebimbangan saya sebagai seorang ibu. Kebimbangan terhadap gadget and screen time anak-anak. Seriously saya bimbang tengok parents yang beri anak-anak gadget setiap masa. Saya punya bimbang sampai tak boleh cover. Bila makan dengan husband, saya mesti akan cuit husband saya, “tengok tu, orang tu bagi anak dia layan iPad, sampai ke sudah budak tu tak makan b, makan berapa sudu je, mata tengok iPad. Dipimpin ke tempat basuh tangan macam orang buta, tangan sebelah masih pegang iPad”. Ya Allah parents, sedarlah..taubat lah.

Okay sekarang saya nak buat pengakuan. Ini kisah saya sendiri, kisah anak sulung kesayangan kami, Farish. Farish ni dari lepas pantang dia dah layan gadget. Gila kan mak dia? Ye..sebab kobodohan mak dia. 1st time parents. Saya kerja di shah Alam, dari rumah ambil masa kadang-kadang sejam lebih nak sampai office bila jem. Begitu juga dengan balik kerja. So dia ni kalau dalam kereta, hari gelap je menangis macam nak terkeluar anak tekak. Saya pula bila anak meraung macamtu, macam orang gila driving.

BABY 3 BULAN LAYAN TABLET DALAM KERETA

Akhirnya kami dapat satu solution. Pasang tablet. Betul..memang selesai masalah. Bayangkan baby umur 3bulan layan tablet dalam kereta. Ibu pun memandu dengan selesa. Tapi penangan tablet ni memang power. Farish boleh mengenal huruf pada usia 1 tahun. Kenal shape and banyak benda. Tunjuk apa saja, dia boleh jawab dan semuanya dalam bahasa inggeris. Yerr..in English..balik kampung bersorak nenek and sedara-sedara. Kagum, Farish budak bijak katanya. Ibu ayah kembang sekejap.

Tapi bila tiba dekat nenek dia yg sebelah ibu, ibu kene bebel. “Apasal anak kau ni tak boleh bercakap macam orang lain? Budak lain setahun dua dah bercakap ni. Ini balik-balik YouTube.. YouTube..” Saya ambil enteng apa yang mak Saya bebelkan. “Mak nak cakap dengan dia pun susah. Dah macam anak mat saleh”. Dalam hati, “Eleh nanti pandai lah..budak lelaki memang slow sikit”. Masuk umur 3tahun kami sedar yang Farish dah pandai membaca. Wah..laju gila. Ok saya masih leka lagi. Terasa happy, umur 3 tahun dah pandai membaca. Tapi pelik dia membaca, Jalan Jalan Cari Makan, bertukar menjadi ‘Jalan Jalan Kari Makan’. Mmg pelik. Semua di English kan nya.

HANTAR PADA PENGASUH BARU

Masuk 4 tahun saya sedar something. Farish tak pandai bergaul. Ajak main kat luar, tak nak. Kalau nak pun sambil tarik tangan saya. Nak berteman. Ditakdirkan saya berhenti kerja sebab katanya nak fokus dengan family and mula buat bisnes. Saya hantar pada pengasuh yang baru. Pengasuh baru tegur saya elok-elok. Based on pengalaman dia yang pernah menjaga anak-anak autism. Cuba tengok-tengok Kan. Dia takut anak saya mild autism. Sebab behavior dia ada 1-2 perkara sama macam autism kids yang pernah dia jaga. Lebih-lebih lagi part yang English pronunciation berhabuk tu.

Baru teringat, pengasuh lama ada beritahu dia memang tak nak bergaul dengan budak-budak lain. Saya ingat dia manja. Saya terus bawa ke OT and Speech Therapist di Hospital Sg Buloh. Sempat layan beberapa sesi Alhamdulillah ok dia bukan autism. Cuma masalah sensory. Masalah la juga tu, perlu diperbaiki. Macam tak nak pijak rumput, tak nak buka selipar (Kita ingat anak kita penggeli or pembersih, jangan nak perasan), tak boleh tolarate dengan bunyi yang kuat, menangis kerasukan bila nak gunting rambut.

Kami syak masalah communication. Sebab tu pergaulan dia terbatas. Tak mampu nak communicate dengan kawan-kawan sewaktu bermain sebab limitations. Alhamdulillah masa di tadika dia dah mula bergaul, bermain, dan banyak perkataan baru and ayat baru dia bawa balik. Yang penting mostly dalam bahasa melayu. Bahasa budak-budak.

MASALAH ANAK YANG KURANG BERKOMUNIKASI

Banyak masalah anak-anak yang kurang berkomunikasi ni. Nak ajar ke toilet pun susah. Sebab dia tak bercakap. Farish free diaper pada usia 5 tahun. Sangat lambat, diaper pun tak ada size dah. Dah la badan dia besar. Bila nak express his feelings, dia akan terkinja-kinja, confuse kami. Nak terkencing ke apa, rupanya happy..sampai terkinja-kinja. Kesian dia. Selalu kena marah sebab nak buat apa-apa tak bagitau. Buka fridge tuang air sendiri sampai tumpah satu jug, ambil barang tempat tinggi tak bagitau sampai jatuh semua. Kena marah, sebab tak bagitahu. Seriously kadang-kadang kami kesian sebab termarah dia.

Sejak dari tu kami rampas hp, simpan remote (kadang-kadang terbabas juga). Kami had kan screen time dia. Teringat masa ambil dia di tadika, ada parents yang tegur saya tanya anak dah pandai membaca ke belum, saya balas.. alhamdulillah dah. Dalam hati saya tuhan saja yg tahu, Saya bukan hantar anak saya ke sekolah untuk dia pandai membaca semata-mata. Misi saya hantar dia ke sekolah pada usia 4tahun ni sebab nak dia pandai berkomunikasi, develop social skills and etc yang saya tak mampu nak buat untuk dia. Alhamdulillah he is getting better, walaupun boleh nampak minat dia tak macam anak-anak seusia dia. Kadang-kadang too advance sampai kami naik bimbang. Takut itu bukan yg sepatutnya.

MASALAH FOKUS

Satu lagi obses pada gadget ni anak-anak ada masalah fokus. Menulis, mewarna, tak sampai berapa minit..dah bosan..risau sungguh. Kita cakap apa-apa dia tak fokus, kena jerkah baru menjawab. Now dia tengah obses dengan solar system, and human anatomy. Which kadang-kadang saya tak faham dengan apa yang dia cuba sampaikan. Tanyalah pasal any planet and sifat-sifat planet tu, sampai ke dwaf planet, komet semua dia boleh jelaskan. Ye lah mak dia kacukan jawa, cakap melayu all the time. Tak terikut dengan conversation dia. Tahun depan nak darjah 1, saya bimbang dia tak mampu susun ayat, buat karangan bahasa melayu, nak hantar international School memang idok la. Belum mampu. Sebagai ibu yang dah bertaubat dari memberi anak-anak gadget, ini saranan saya:

1.Jangan berikan anak gadget pada usia yg terlalu muda. Mcm saya yang gila bagi anak lepas pantang tengok phone.

2.Jangan beri alasan yang gadget boleh mendiam dan menenteramkan anak-anak.

3.Kawal screen time anak-anak baik gadget and TV.

4.Banyakkan bercakap dan roll play dengan anak. Bila bermain, main sama-sama dengan mereka.

5.Banyakkan bercakap dan sebaiknya kurangakn bertanya soalan. Bila bercakap dan berbual, banyakkan sentuhan, memek muka and intonasi yang over.

6.Selalu buat bedtime story. And ada sesi review and sinopsis by anak-anak.

InsyaAllah berhasil. Saya yakin ramai parents macam saya. Terbabas atau kurang kesedaran. Buktinya, terlalu banyak pusat terapi kanak-kanak muncul bagaikan cendawan. Terlalu ramai Occupational Therapist and Speech and Language Theraphist diperlukan. Dan jumlah permintaan terhadap ini semakin meningkat. Sebab apa? Sebab ada demand yg melambung hasil dari kebodohan ibu bapa macam saya.

Sumber: Diana Md Noor

Most Popular

To Top