Famili

14 Hari Di New Zealand, Ikuti Tips Menarik Percutian Ini Bersama Anak Kecil Dengan ‘Motorhome’

4.9K
reads

Tak tahu nak pergi mana cuti sekolah hujung tahun ini? Kalau bosan nak ‘travel’ dalam negara, boleh la pula cuba untuk melancong ke luar negara pula. Mesti ramai yang fikir susah nak bawa anak-anak yang masih kecil untuk melancong jauh kan? Jangan risau, anda boleg jadikan perkongsian melancong dari  laman Facebook Something Borrowed byNawal ini, dimana beliau berkongsi pengalaman melancong ke New Zealand selama 14 hari bersama dua orang anak kecil!

TIPS-TIPS DI NEW ZEALAND

1. Sampai di Auckland airport, boleh cari booth information. Boleh ‘free call car rental provider’  untuk arrange shuttle. Kalau hotel pulak, cuba cari yang servis yang bg free shuttle. Jimat duit untuk transport. Taxi dia mahal. Masa dekat Christchurch, naik taxi ke airport dlm 10 min drive ken charge NZD 25.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

2. Drive ikut had laju. Wajib. Itu pesanan driver yg amik kiteorg dari airport. Kereta max speed 100km/hr and motorhome 90km/hr.

3. Masa nak amik kereta, make sure amik gambar kereta luar dalam. In case mereka tak perasan, kita ada bukti, masa nak amik kereta sangat senang sebab kiteorg sampai after office hour. Naik free shuttle ke hotel, isi and sign borang terus dapat kunci.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

4. Sila bagi laluan dekat kereta belakang kalau line dah panjang. Ni tips dari kawan-kawan yang lain..dieorg memang particular bab ni.

5. Bila check in holiday park/hotel make sure tanya dieorg dulu attraction sebab dieorg boleh bagi discount. Dapat 10%-20% pon dah jimat banyak dah.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

6. Kebanyakan holiday park tutup pukul 9 malam. So better arrange time untuk sampai before tu. Kalau naik motorhome, tak perlu book sebulan awal pon. Just walk in or book hari yg sama, kalau naik kereta and nak sewa motel/air bnb tu better book awal-awal  sebab boleh dapat murah. Contohnya saya book motel 2 bulan awal, dapat NZD65. Tapi, atas kecuaian sendiri, booking tu tercancel sbb debit card tu tak valid (debit card lama). Saya pulak tak perasan email yg dieorg hantar. So nak book balik motel yg sama dah jadi NZD 148. Ralat sangat.

7. Drive kat NZ mmg kene selalu allow extra time. Sebab jalan die berbukit bukau. tak boleh nak ikut sgt timing based on google map/distance calculator.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

8. Minyak make sure bila half je terus isi.  Jangan amik risiko tunggu minyak tinggal 1 bar baru isi. Harga minyak pula berbeza beza..better isi kat kawasan pedalaman sikit lebih murah berbanding big town. Dekat sana dieorg based on trust. Isi minyak dulu, baru bayar.

9. Bila drive kat south, kene slalu berhati2 dengan brige 1 lane. Make sure slow/berhenti dulu bila nampak brigde, walaupun tu jalan kita. Kalau bukan kita, org lain yang silap.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

10. Kene sentiasa alert dengan signboard especially dekat south. Banyak kali jumpa kereta bertentangan bagi lampu and tulis signboad “Wide load ahed/Oversize load”. Bila bawak motorhome mmg sah2 tak muat nak lalu so kene berhenti.

11. Car charger sangat membantu. Kiteorg dapat free skali dengan package GPS.

12. Masa nak amik motorhome, kiteorg amik package GPS+Wifi sebab kiteorg tak beli simcard. So senang dapat internet all the time except kawasan yg memang out of coverage.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

13. Jalan yang paling mencabar ialah jalan ke Milford Sound. Tapi alhamdulillah ok je bawa motorhome ke sana as long as ikut limit die.

14. Kalau nak book ferry/flight, pilihlah yg ada pilihan easy change. Senang tak terikat dengan masa..boleh tukar anytime..

15. Bookme.co memang sangat membantu untuk dapat tiket attraction dengan harga yg murah. Tapi one thing yg tak best ialah terikat dengan masa. So kiteorg beli semua ticket direct je, walaupun mahal sket, tapi tak terkejar2 nak drive.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

16. Bawak usb multiple port better dr extension. Senang nak charge skali banyak-banyak, tak perlu bawak semua kepala cable.

17. Untuk motorhome, sila download Apps campermate. Sangat membantu untuk cari campsite/dump station etc. Sometimes ada promo campsite 30-40% untuk apps user within 100km

18. Bawak selipar. Senang sangat nak ke toilet/amik wudhuk.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

19. Kalau nak jimat duit, cari freedom camping. Maximum 2 hari free, 1 hari bayar motorhome boleh tahan 48hrs tanpa charge elektrik, Banyak je tempat yg boleh freedom camping (untuk self contained vehicle yg ada toilet). ataupon kalau x jumpa freedom camping, boleh check in campsite tapi amik yg unpowered punya lg jimat. boleh pakai semua facilities yg ada jugak.

20. Bawak powerbank 2,3 unit. Membantu bila freedom camping sbb xda elektrik. So nak charge hp boleh pakai power bank je, Make sure bila check in dekat powered campsite, charge semua gadget..

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

21 . Bawak spec mata. Cahaya matahari kat sana sangat silau. Memang susah nak drive kalau tak pakai spec.

22. Dekat sana banyak Asian market, boleh cari rempah ratus kat sana, kalau suka pedas, boleh cuba bawak cili padi dr Malaysia. Tak pasti lepas ke tak tapi cili kat sana sgt mahal! 4 biji je NZD6

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

23. Kalau nampak signboard yg tulis scenic view/look up point, sila berhenti. Memang view die SubhanaAllah.. Cantik sangat! Summary: – Kalau ada peluang ke sana lagi, will definitely go to south and sewa motorhome. Senang bila ada anak yang nak ke toilet atau lapar, boleh terus masak anytime je. Ps: Budget/itinerary belum siap lagi. Kalau dah siap, saya update ye. Nanti kalau ada tips lg saya tambah ye.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

KALAU BAWA ANAK KECIL?

1. Kalau ada anak kecik, better bawak carrier dari stroller. Attraction kat sini tak berapa nak stroller friendly. Contohnya termal wonderland tu. Jalan berbatu batu and mendaki, kiri kanan pulak air panas..bahaya, nak naik gondola pon, gondola kecik boleh muat 4 org je..so tak tau la kalau bawak stroller mcm mana. maybe kene tinggal kat bawah..

2. Kids Carrier backpack ni boleh free check in. Masa pergi NZ naik Air Asia, kiteorg memang beli baggage so tak tanya. Dari Chrischurch ke Auckland kiteorg naik Air New Zealand, dieorg bagi free check in untuk kids carrier, car seat & stroller. So bila nak balik Malaysia, kiteorg tanya staff Air Asia , die kata tak sure tapi die baik hati tlg check in kan for free. Dia consider as stroller.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

3. Kalau travel dengan anak-anak, siap-siap download movie cartoon semua. Boleh pakai usb kat TV dalam motorhome. Boleh bukak tv sepanjang jalan dan dieorg pon tak la boring sebab most of the time duduk dalam kereta je.

4. Bila bawak anak2 travel, make sure kene sentiasa ada makanan. dieorg ni cepat lapar. beli roti/buah2/biskut2. Air mineral dekat supermarket murah. avoid beli dekat kedai2 luar sbb satu mineral water around NZD4.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

5. Ubat-ubatan sangat penting. Jangan lupa bawak and jangan lupa declare masa sampai airport. Bawak nose frida kalau ada baby. Senang nak sedut hingus kalau selsema..sila amik travel insurans. Sangat penting in case anyting happen. Nauzubillahiminzalik.

6. Check cuaca setiap hari. Cuaca kat sana selalu berubah ubah. Untuk anak-anak, better bawak payung/raincot/waterproof hooded jacket.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

7. Bila jumpa satu supermarket yang ada jual daging/ayam halal, beli je trus byk2 buat stock. Tak semua tempat ada jual daging halal. Kiteorg beli stock dekat Auckland bawak all the way ke South.

8. Bila book powered campsite untuk motorhome, jangan lupa request nak dekat dengan playground/toilet. Tu je hiburan untuk anak-anak kecil. Dekat south tak banyak attraction untuk kids, so nak happykan dieorg, playground la jawabnya. Kebanyakkan top 10 holiday park ada yg jumping pillow. All time favourite budak-budak ni.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

9. Kalau amik motorhome, make sure dump waste & top up air setiap hari sebelum start perjalanan. Takda la risau air tak cukup or toilet penuh. Toilet dalam motorhome memang sgt2 membantu dan menyenangkan perjalanan kami. Nak bersihkan pon senang je tak geli pon sbb dah letak chemical yg larutkan najis. so bila buang, keluar air warna biru je.

MOTORHOME ATAU KERETA BIASA?

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

Since ramai yang msg tanya pros and cons bawa motorhome vs bawak kereta biasa, saya jawab based on pengalaman saya drive dua dua kereta ye.. PROS + Pengalaman yang tak mungkin dilupakan + Senang nak travel. Tak perlu angkat beg keluar masuk hotel + Untuk ada anak kecik, bonus point. My elder daughter kadang sampai 4 kali sehari pegi toilet. Kalau dia nak ke toilet tu memang dan dan tu jugak la. So bila drive kereta mmg kene sentiasa tanya and behenti ke toilet + Masa bawak kereta, bangun pagi kene buat bekal makanan siap2 untuk lunch and snack. Bila bawal motorhome, berhenti je mana2 rest area untuk masak & picnic + Boleh drive ikut waktu kita.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

If let say terlambat sbb byk behenti, drive je sampai mana yg termampu, then cari freedom camping tido. Tak terikat dengan office hour campsite + Ada Tv. Anak2 enjoy tgk tv sepanjang perjalanan. Kalau bawak kereta, dieorg tgk telefon. Tapi limited sikit sebab tak boleh download movie byk2. Bila anak crancky, boleh bukak fridge makan ice cream sambil jalan. Jimat masa CONS + Nak mandi kene cari campsite.

Sebab water tank tu tak la banyak sangat. Kalau mandi kerbau boleh la. Size besar so agak susah nak cari parking. Tapi parking tetap ada cuma kene cari jauh sket. Kalau pergi supermarket, cari parking lot yg depan belakang kosong. So ambil dua lot tuk parking . Hari hari kena buat dumping & isi air, amik masa 1/2 jam jugak untuk buat tu. Tapi bila dah get used to it, dah tak rasa beban pon . So far, memang puas hati sgt sewa motorhome ni. Kalau nak rasa pengalaman baru, sila la cuba. Satu kepuasan bila dapat bawak tu.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

Ps: Masa booking motorhome, sila request nak auto/manual.. dieorg tak boleh janji bagi apa yang kita nak, tapi dieorg akan buat remark. Macam saya mmg tak reti drive manual, berdoa sangat sangat supaya dapat auto. Alhamdulillah Allah permudahkan semua urusan di sana.

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

www.facebook.com/pg/SomethingBorrowedNawal

Sumber Facebook :SomethingBorrowed byNawal

Yang Popular

To Top